FC Twente wil eredivisieclubs niet langer compenseren

© ANP/John Gundlach

FC Twente weigert de eredivisieclubs komend seizoen en het seizoen daarop bijna 500.000 euro te betalen als compensatie voor het overtreden van de regels in het verleden, waardoor de andere clubs zeggen tv-geld te zijn misgelopen.

AD

De compensatieregeling werd twee jaar geleden onder grote druk door de toenmalige directeur Onno Jacobs afgesproken met de andere clubs in de Eredivisie CV. Jacobs zegde toe dat Twente de andere clubs drie jaar lang met een totaalbedrag van bijna 1,5 miljoen zou compenseren. Bovendien hadden de fans van bezoekende clubs één seizoen lang gratis toegang in de Grolsch Veste, wat Twente ook nog eens 3 ton kostte.

GesjoemelNu het is gedegradeerd, wil FC Twente van de afspraak af. De club heeft één keer een kleine 5 ton betaald en de bezoekende supporters een seizoen lang gratis binnengelaten. Jacobs maakte de afspraak destijds 'vrijwillig', juridisch gezien was FC Twente tot niets verplicht. Al werd de druk door de andere clubs hoog opgevoerd. De clubs voerden aan dat Twente door het gesjoemel onder het bewind van voorzitter Joop Munsterman hoger was geëindigd in de competitie en daardoor meer tv-geld had geïncasseerd dan waarop het recht had.

Geld weggevenDe afspraak leidde tot grote deining onder sponsoren van FC Twente en leden van de garantgroep, die vonden dat Jacobs - met instemming van de toenmalige voorzitter Jan Schutrups - onnodig sponsorgeld had weggegeven. Het vormde de opmaat voor het vertrek van zowel Jacobs als Schutrups, die dit besluit werd nagedragen door de geldschieters.

5,7 miljoen tv-geldNu heeft Twente de Eredivisie CV in een brief laten weten dat 'iedere rechtsgrond' voor de toezegging ontbreekt en dat de club de afspraak daarom niet meer wil nakomen. In hoeverre er sprake is van een bindende afspraak is onduidelijk. De kwestie wordt morgen behandeld in een vergadering van de Eredivisie CV. FC Twente loopt door de degradatie komend seizoen al 5,7 miljoen euro tv-geld van de Eredivisie CV mis en moet alle zeilen bijzetten om op de been te blijven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee