Maastrichtenaar realiseert filmdroom

Lumière cinema in Maastricht.

Lumière cinema in Maastricht.© Lumière Maastricht

Met het maken van 'De Nacht' is een lang gekoesterde wens van Frank Munnecom uit Maastricht, om een film te maken, verwezenlijkt. De film over concentratiekamp Kamp Amersfoort, die hij schreef en produceerde, beleeft op donderdag 10 mei zijn première in Lumière cinema in zijn geboortestad.

redactie

Munnecom hoorde het verhaal over 15 gevangenen in concentratiekamp Amersfoort die op 16 oktober 1942 de kogel wachtte en was meteen verkocht. Met vriend en compagnon Bjorg Ray uit Roermond schreef hij het script en samen namen zij de hele organisatie die nodig is voor het tot stand brengen van een film voor hun rekening. Munnecom is in het dagelijks leven adviseur bij bedrijfsovernames.

Soldaat van OranjeKostuums werden geleend van de musical Soldaat van Oranje. Het oorlogsmuseum Eyewitness in Beek stelde originele attributen uit de Tweede Wereldoorlog beschikbaar voor de productie. De film werd behalve op kamp Amersfoort deels gedraaid in een oud klooster in Valkenburg.

De film vertelt het waargebeurde verhaal over de relatie tussen gevangenen en hun kampbewakers. ‘De Nacht’ gaat over verdriet, spijt, woede en berusting.

‘De Nacht’ beleeft gelijktijdig in tien bioscopen zijn première: in negen Limburgse (omdat de hele crew en vijf acteurs uit Limburg komen) en één Amersfoortse (omdat daar het verhaal speelt).

Vanaf Hemelvaartsdag, 10 mei is de film te zien om 20.30 uur gedurende twee weken in Maastricht, Heerlen, Sittard, Venlo, Roermond, Panningen, Weert, Reuver, Echt en Amersfoort. In Maastricht draait de film in Lumière.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee