Zorgen over brandveiligheid Valkenburgse horecapanden

Een jaar geleden brak brand uit bij het Stadsrestaurant.

Een jaar geleden brak brand uit bij het Stadsrestaurant.© Twitter/Mark Hellendoorn

In een aantal horecapanden in het centrum van Valkenburg is sprake van een 'nijpende situatie' op het gebied van brandveiligheid.

Jeroen Geerts

De gemeente Valkenburg aan de Geul schakelt daarom externe deskundigen in om de situatie in kaart te brengen.

StadsrestaurantAanleiding is de fikse uitslaande brand bij het Stadsrestaurant aan de Grotestraat Centrum, in mei vorig jaar. Bij de bestrijding van die brand constateerde de brandweer dat de rook kanten op ging die ze niet meteen had verwacht. Nader onderzoek bracht aan het licht dat sommige oude panden in het centrum van Valkenburg zo gebouwd zijn dat er sprake is van luchtstromen die vuur en rook niet alleen omhoog laten gaan, maar ook in een horizontale beweging kunnen stuwen. De kans dat een brand overslaat naar een naastgelegen gebouw wordt daardoor groter.

De gemeente gaat er vanuit dat er in het centrum meer panden zullen zijn die op een vergelijkbare manier gebouwd zijn. Daarom moet er per pand bekeken worden hoe het precies is geconstrueerd, hoe het ‘aansluit’ op naburige panden en wat er, indien nodig, moet gebeuren om de situatie veiliger te krijgen.

VolendamDe experts wordt tevens gevraagd te kijken naar de algemene brandveiligheidseisen en naar de vergunningen. Een aantal ondernemers blijkt hun zaak wat algemene brandveiligheidseisen betreft nog altijd niet op orde te hebben. De gemeente wil dat het onderzoek zo snel mogelijk wordt opgepakt om ‘situaties zoals in Volendam’ te voorkomen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee