Bonnefanten Award naar Libanese kunstenaar

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht.© De Limburger/Harry Heuts

De Libanese kunstenaar Marwan Rechmaoui heeft de Bonnefanten Award 2019 gewonnen. De Bonnefanten Award for Contemporary Art (BACA) – zoals de volledige naam luidt – is een eerbetoon aan een (niet-Westerse) kunstenaar met een uitzonderlijk oeuvre.

Kim Noach

De tweejaarlijkse prijs bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro en publicatie en een solotentoonstelling in het Bonnefantenmuseum Maastricht.

Reliëf- en installatiekunstMarwan Rechmaoui (1964, Libanon) maakt reliëf- en installatiekunst geïnspireerd op de Libanese cultuur. In de BACA- jury zitten onder andere Stijn Huijts (Bonnefantenmuseum), Sheikha Hoor bint Sultan Al Qasimi, president en directeur Sharjah Art Foundation en Frances Morris, directeur Tate Modern (Londen).

Eerdere prijswinnaars van de BACA-award zijn onder andere de Chinese kunstenaar Cai Guo-Qiang die in 2016/2017 won met zijn bijzondere schilderijen waarvoor hij onder meer met buskruit werkt. Het Bonnefantenmuseum vindt het belangrijk om niet-Westerse kunstgeschiedenissen voor het voetlicht te brengen aan publiek.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee