Virtueel monument Chriet Titulaer op zijn geboortedag onthuld

Het animatiefiguurtje spreekt met de echte stem van Titulaer.

Het animatiefiguurtje spreekt met de echte stem van Titulaer.© Facebook Studio Job, Joris & Marieke

Virtual Memorial for Chriet. Zo heet het monument dat woensdag in Hout-Blerick, het geboortedorp van de markante wetenschapper Chriet Titulaer wordt onthuld. Woensdag zou hij 75 jaar zijn geworden.

ANP

"Zijn overlijden in april vorig jaar en de reacties die daarop volgden maakten duidelijk welke rol Chriet heeft gespeeld in de Nederlandse cultuur. Dus een eerbetoon was niet meer dan logisch", laat initiatiefnemer Daan de Haan weten.

SamwenwerkingSamen met reclameman Tim Arts bedacht vormgever de Haan het monument. Dat deden ze in nauwe samenwerking met KPN, animatie studio Job, Joris & Marieke en de nabestaanden.

In Hout-Blerick komt in de buitenlucht een grote retro televisiekast te staan met daarin een hologram van de geanimeerde versie van Titulaer. In de tv zijn verschillende fragmenten te bekijken waarin Chriet vertelt over wetenschap en techniek. De tien fragmenten zijn gebaseerd op archiefbeeld. Het animatiefiguurtje spreekt met de echte stem van Titulaer.

Passend"Op deze manier is Chriet vereeuwigd op een manier die hij zelf passend had gevonden, niet ouderwets met een bronzen beeld, maar eigentijds en innovatief", aldus De Haan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee