Brussel bant rietjes, wattenstaafjes en plastic bestek

© iStock

Plastic rietjes en wattenstaafjes gaan verdwijnen. Ook plastic borden en bestek hebben hun langste tijd gehad. Met onder meer deze voorstellen wil Brussel strijden tegen de plastic soep in oceanen en de vervuiling van stranden, steden, wegbermen en natuurlandschappen aanpakken.

AD/Frans Boogaard

Dat staat in uitgelekte voorstellen die de Europese Commissie op 23 mei presenteert. De commissie kondigde eerder dit jaar al een plasticstrategie aan, en een belasting op sommige soorten plastics.

Jarenlang door milieuRietjes voor frisdranken, zo zei vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie bij de presentatie van de plasticstrategie, worden in een paar minuten gemaakt, worden nog korter gebruikt en zwerven daarna jarenlang door het milieu. Het kan geen kwaad, vond hij, om kinderen daarop te wijzen.

RigoureusIntussen is de commissie blijkbaar al verder en wil ze rietjes, wattenstaafjes, bestek en borden en de plastic staafjes om ballonnen aan vast te maken verbieden. Sommige van die producten zijn makkelijk te vervangen door karton.

In haar aanpak van plastic drinkbekers, maaltijdverpakkingen en verpakkingsmateriaal is de Europese Commissie dan weer minder rigoureus: geen verbod maar wel een aanzienlijke beperking van de milieubelasting door de industrie rechtstreeks verantwoordelijk te stellen voor de inzameling.

StatiegeldDat geldt ook voor plastic flessen, waarbij lidstaten en de industrie zelf maar moeten zien of ze daarvoor een statiegeldsysteem hanteren.

Op nog weer andere producten met plastic bestanddelen, zoals maandverband en natte doekjes en ook ballonnen, moeten ‘waarschuwingen’ komen.

SchelpdierenMet haar voorstellen richt de commissie zich vooral op de grote bulk van ‘wegwerpplastic’ (eenmalig gebruikt) dat in de vrije natuur het meest wordt teruggevonden. Van alle troep die in zee en langs de kust wordt teruggevonden bestaat 85 procent uit plastic. Het wordt steeds vaker teruggevonden in de magen van vissen en vogels en het belandt in microscopisch kleine deeltjes ook op ons bord via bijvoorbeeld schaal- en schelpdieren.

Bij de presentatie van haar plasticstrategie eerder dit jaar maakte de commissie bekend dat Europa jaarlijks 25 miljoen plastic produceert, waarvan minder dan 30 procent wordt ingezameld voor hergebruik. Doen we daar niks aan, aldus Timmermans destijds, dan hebben we tegen 2050 meer plastic dan vis in onze zeeën.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee