Hier is het heet, in Rome regent het: klimaatverandering of hebben we geluk?

© Laurens Bouvrie

Mei is nog maar net begonnen, maar het lijkt wel hartje zomer. Gemiddeld is het in Nederland in deze tijd 15 graden; nogal een verschil met de 28 graden die we nu halen. Op vakantiebestemmingen als Rome, Ibiza en Gran Canaria is het stukken kouder. Is dit klimaatverandering in werking?

AD/Gea Bruinsma

"Nee." Omgevingswetenschapper Laurens Ganzeveld van de Universiteit Wageningen reageert resoluut. "Dit is gewoon het weer dat we normaal hebben. Je kunt niet op basis van één uitschieter dit soort uitspraken doen. Het weer heeft nu eenmaal temperatuurafwijkingen."VeranderlijkDiana Woei van Weerplaza sluit zich bij Ganzeveld aan. "Het weer is veranderlijk in Nederland. Verschillen kúnnen voorkomen, en zeggen niet direct iets over de opwarming van de aarde."

Is er dan helemaal niets aan de hand? "Klimaatverandering gaat over periodes van tien, twintig of dertig jaar, en is wel degelijk een feit. Maar dat kun je alleen aantonen door patronen te ontdekken, en daarvoor moet je decennialang statistisch onderzoek doen", legt Ganzeveld uit.Trump"Op weer-events reageren met uitspraken over het klimaat, is precies wat Donald Trump vaak doet", zegt Ganzeveld. "Afgelopen winter was er een extreem koude periode in New York, waarop hij reageerde met een tweet waarin stond dat we klimaatverandering nodig zouden hebben. Zo'n ongelooflijk foute opmerking. Het paste júist in het weerbeeld van klimaatverandering, met meer extremen.""Dit is het algemene probleem van klimaatverandering: het is pas te meten over langere tijd, en gaat om grotere gebieden. Dat past niet bij het denken op korte termijn, wat de meeste mensen geneigd zijn te doen. Grote kans dat mensen over een paar weken dit warme weer alweer zijn vergeten, en ze zelfs spreken van een slechte lente."

WindHoe komt het dan wel? "De wind bepaalt in Nederland veel: nu die uit het oosten komt, is het duidelijk warmer", legt Woei uit. "Morgen draait de wind juist weer naar het westen tot noordwesten, en dat is meteen te merken. Dan stroomt er vanuit de zee koelere lucht over het land uit, wat zeker tien graden scheelt."Ook de vakantiegangers die een vlucht naar de zon in Italië of Spanje waagden, maar in lagere temperaturen terecht zijn gekomen, moeten het met eenzelfde uitleg doen. "Ze hebben simpelweg de pech dat ze nu in een lagedrukgebied zitten."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee