Overlastgevende asielzoekers Weert overgeplaatst

Het asielzoekerscentrum in Weert.

Het asielzoekerscentrum in Weert. © ANP

Het grootste deel van de groep overlastgevende asielzoekers is weg van het azc in Weert, laat Robert Ploeg van het COA weten.

Pieternel Kellenaers

Aantallen wil hij niet noemen, maar het gaat om ruim de helft van de groep van dertig kansloze azc-bewoners die de afgelopen week is overgeplaatst. 'Lastpakken' noemde burgemeester Jos Heijmans van Weert ze vorige week.

Lees ook: Weert wil 'snel af komen' van 30 azc-bewoners

MinderjarigVan die groep zijn de minderjarige asielzoekers vooral naar een ander azc verhuisd, een aantal meerderjarige asielzoekers is naar een ebtl (extra begeleiding en toezichtlocatie) verhuisd. De politie is vorige maand 29 keer naar het azc in Weert uitgerukt vanwege incidenten.

Lees ook: Man zwaait met twee messen bij azc Weert: twee aanhoudingen

Maat volVoor Heijmans was vorige week maandag na een reeks incidenten de maat vol. In een spoedberaad met verschillende instanties waaronder COA, IND en de stichting Nidos is woensdag afgesproken de dossiers van de groep van dertig 'lastpakken' apart te behandelen. Het gaat om een groep van 15 minderjarige en 15 meerderjarige asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen liet Heijmans toen weten.

Ook na het crisisberaad van Heijmans met de instanties is het nog onrustig geweest op en rond het azc-terrein in Weert. Vrijdag plukte de politie zes minderjarige asielzoekers met drie kratten bier uit de struiken bij het Ambachtenhof vlakbij het azc-terrein, zondagochtend zijn op het oude kazerneterrein twee personen opgepakt nadat er een had lopen zwaaien met twee messen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee