Deze tien acts gaan door naar finale Eurovisie Songfestival

Eleni, Cyprus

Eleni, Cyprus© Eurovision tv

Netta uit Israël © AP

Netta uit Israël © AP© AD/AP

thumbnail: Eleni, Cyprus
thumbnail: Netta uit Israël © AP

Cyprus, Oostenrijk en Litouwen hebben zich dinsdagavond in Lissabon weten te plaatsen voor de finale van het Eurovisie Songfestival. Ook Estland, Israël, Tsjechië, Bulgarije, Finland, Albanië en Ierland zijn door. Negen andere landen, waaronder België, vielen in de Altice Arena buiten de boot.

AD/Suzanne Borgdorff

Cyprus is na dinsdagavond de nieuwe favoriet voor de winst van het liedjesfestijn, zo blijkt uit de noteringen van de diverse wedkantoren.

IndrukEleni Foureira stond vorige week met een zeventiende plaats nog in de middenmoot maar sinds de eerste repetities schoot de zangeres de top 10 in. Inmiddels heeft ze met haar nummer Fuego zo'n sterke indruk achtergelaten bij de bookmakers dat ze rekening houden met een overwinning voor de Cypriotische. Israël, dat wekenlang de grootste kansen leek te hebben, zakt naar plaats drie. Noorwegen is nu tweede.

Waylon blijft bij de bookmakers op plaats 23 staan en moet donderdagavond bij de beste 10 eindigen tijdens de tweede halve finale om zich te kwalificeren. De zogenaamde Grote Vijf - Italië, Groot-Brittannië, Spanje, Duitsland en Frankrijk – zijn automatisch zeker van deelname. Net als de winnaar van vorig jaar, Portugal.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee