Geen bewijs voor bekentenis oorlogsheld Marco Kroon

Print
Geen bewijs voor bekentenis oorlogsheld Marco Kroon

Majoor Marco Kroon tijdens de viering van het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers in Rotterdam in december 2012. Afbeelding: ANP

Na een jaar onderzoek heeft het ministerie van Defensie geen bewijs gevonden dat oorlogsheld Marco Kroon in 2007 is ontvoerd in Afghanistan en dat hij daarna zijn gijzelnemer heeft gedood.

De defensietop houdt er daarom ernstig rekening mee dat hij zijn verhaal in elk geval deels heeft verzonnen.

Dit blijkt uit gesprekken die de Volkskrant voerde met twaalf mensen die betrokken waren bij Kroons geheime missie in Kabul of die kennis hebben van het interne onderzoek daarnaar.

Onderzoek
Nadat Kroon zelf bij toenmalig Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp melding had gemaakt van het geweldsincident, werd begin 2017 op verzoek van het OM een intern onderzoek ingesteld.

"Alles en iedereen die iets zou kunnen weten en die we hebben kunnen opsporen, is gehoord. De conclusie is dat defensie niet kan bevestigen dat het waar is. Er zijn geen aanwijzingen dat het is gebeurd", zegt een hoge defensiebron met kennis van het dossier dat naar het OM is gegaan.

Hij of ik
Het incident vond plaats tijdens een militaire operatie die geheim moest blijven. Kroon vertelde dat hij de vijand doodde die hem martelde. "Het was hij of ik."