Rechter geeft school gelijk: autistische leerlinge niet meer welkom

Het Rombouts College in Brunssum.© De Limburger/Bas Quaedvlieg

De 18-jarige Brunssumse scholiere met autisme mag niet meer op het Rombouts College in haar woonplaats komen.

Benti Banach

Iedere keer als ze dat doet, volgt er een boete van honderd euro met een maximum van tienduizend euro. Dat is de uitspraak van de rechtbank Maastricht in het kort geding dat scholenkoepel LVO, waar Rombouts onder valt, tegen het meisje had aangespannen.

Geen contactDe rechtbank maakt duidelijk dat het belang van de school en de leerlingen die nu eindexamen gaan doen zwaarder weegt dan het belang van de scholiere om zich vrijelijk te kunnen bewegen. Het verbod houdt in dat ze zich niet meer in het schoolgebouw en op het schoolterrein mag begeven en dat ze niet meer direct of indirect contact mag zoeken met personeel van Rombouts, hooguit pas na tussenkomst van haar advocaat.

Ook moet het meisje opdraaien voor de proceskosten van LVO, bijna 1700 euro.

ConflictDe leerlinge had volgende week eigenlijk aan haar eindexamen moeten beginnen. In plaats daarvan stond ze woensdag in de rechtszaal lijnrecht tegenover haar school, die om het schoolverbod had gevraagd na een reeks incidenten. De zaak bij de rechtbank in Maastricht is het dieptepunt in een bijna zes jaar durend conflict tussen het meisje uit Brunssum, haar ouders en de school.

IncidentenHet Rombouts College geeft het meisje de schuld van tal van incidenten op de school. "Het is een opeenstapeling van heel veel dingen. Terwijl ze al uitgeschreven is, blijft ze naar school komen, gaat ze in de klas zitten en weigert ze te vertrekken", legde schooldirecteur Peter-Paul Truijen aan De Limburger uit. De leerlinge zelf en haar ouders zien dat heel anders. Een uitgebreide reconstructie van het conflict is hier te lezen.