Nieuw zorgcentrum Hulsberg in de maak

Print
Nieuw zorgcentrum Hulsberg in de maak

Het nieuwe Panhuys moet eind 2019 klaar zijn en zal zich richten op mensen met dementie. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

hulsberg - De oostvleugel van zorgcentrum Panhuys in Hulsberg wordt momenteel gesloopt. Op deze plek verrijst straks een heel nieuw Panhuys met een ander concept.

Het Hulsbergse zorgcentrum ondergaat de komende tijd een grote metamorfose. Het traditionele verzorgingshuis verandert in een op dementie gericht verpleeghuis. Het is een trend die op veel plekken in het land te zien is. En niet alleen het concept wordt vernieuwd, ook het gebouw.

Verouderd
Zo zijn de sloopwerkzaamheden inmiddels in volle gang. Na enkele aanleunwoningen is het nu de beurt een de oostvleugel van het ‘sterk verouderde Panhuys’, zoals Sevagram-directeur Frank Otten het noemt. Volgens hem is de metamorfose op alle fronten noodzakelijk.

Zo voldoet het gebouw uit de jaren zeventig niet meer aan de huidige wooneisen. "Vroeger was het meer een seniorenhome en zo is het ook gebouwd", zegt hij. "Buiten het feit dat het technisch is afgeschreven, is het ook onpraktisch. Denk aan het oude sanitair, de krappe deurbreedtes waar je met grote rolstoelen moeilijk of niet doorheen komt en de te kleine liften waar je met moeite een bed in krijgt."

Gesloten
Op de plek van de oude aanleunwoningen en de oostvleugel komt het nieuwe Panhuys van Sevagram dat gericht zal zijn op mensen met dementie. De bouw van het verpleeghuis begint in september. Eind 2019 moet het klaar zijn. Het gebouw wordt nagenoeg vierkant met in het midden een tuin. Rondom komen zes afdelingen met elk tien kamers en een eigen huiskamer. Otten: "Voor de cliënten is het gebouw naar buiten toe gesloten. Maar binnen is het open. Zo kunnen ze van de ene naar de andere afdeling lopen."

Helling
Bij de bouw wordt gebruikgemaakt van de bestaande helling. Aan de voorkant telt het gebouw daardoor twee verdiepingen en aan de achterzijde één. Naast de ingang op de benedenverdieping komt aan de linkerkant onder andere een bezoekruimte en een buitenterras en aan de rechterkant komen vier seniorenappartementen met voortuin.

Tijdens de bouw blijven de overige vleugels van het oude Panhuys open. Na de realisatie gaan ze tegen de vlakte. Hiervoor in de plaats komen tien eengezinswoningen van Wonen Zuid en een huis van Martha Flora, een particulier initiatief in dementiezorg. Volgens Otten zou eind 2020 alles klaar kunnen zijn.

Verhuizen
Huidige bewoners van het Panhuys zonder dementie kunnen niet mee naar de nieuwbouw. Zij kunnen volgens de directeur terecht bij bijvoorbeeld andere verzorgingshuizen of beschikbare aanleunwoningen.

"We proberen zo goed mogelijk met de mensen mee te denken", zegt hij. Het personeel kan kiezen tussen omscholing of ook verhuizing naar een ander huis. "We hebben een tekort aan personeel, dus we hoeven niemand te ontslaan."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →