Mariakapel van 8 ton tijdelijk op andere plek

© Bas Quaedvlieg

Opeens was de Mariakapel weg. Geen paniek, het gebedshuisje op de grens van Nuth en Schinnen is veilig en komt weer terug.

Benti Banach

Kwetsbaar, bijna hulpeloos stond de Mariakapel langs de A76 toen daar de grootschalige werkzaamheden begonnen voor de Buitenring. Hier komt de aansluiting van de ringweg rond Parkstad op de snelweg A76 en daarvoor wordt momenteel een grote ‘turborotonde’ aangelegd.

Graafmachines groeven eerst de aarde weg rond het gebedshuisje aan de Reijmersbekerweg en bomen achter Maria’s rug werden gekapt. En uiteindelijk heeft ook de kapel zelf moeten wijken.

BetrokkenHet gebouwtje is geborgen door het in één stuk op te pakken en tijdelijk op te slaan op het terrein van OSG Facilities aan de Daelderweg in Nuth. "Omdat ons bedrijf betrokken is bij het werk aan de Buitenring en omdat wij plaats op ons terrein hebben", verklaart een werknemer van OSG de opslag. Hij voegt eraan toe dat de kapel maar liefst achtduizend kilo weeg.

Volgens projectleider Mat Snijders van de Buitenring stond de kapel in de weg. "We hebben die plek nodig voor de aansluiting van de Buitenring. Aanvankelijk dachten we dat hij kon blijven staan, maar het hoogteverschil in de omgeving is te groot, waardoor de kapel zou wegzakken."

ReligieDe automobilist met gevoel voor religie en cultuurhistorie hoeft niet te treuren, de kapel wordt teruggeplaatst als de werkzaamheden aan de Buitenring zijn afgerond. Dat is uiterlijk augustus 2019.

Hij komt wel op een iets andere plek. Snijders: "We zoeken een mooie nieuwe plek langs de Oude Nutherweg." Dat is ongeveer tweehonderd meter verderop, nog steeds langs de A76 en op grondgebied van de gemeente Nuth. Het projectbureau Buitenring overlegt nog met de gemeente Nuth, de grondeigenaar en de Stichting Kruisen en Kapellen Limburg over de exacte plaats.

NiskapelUit informatie van de Stichting Kruisen en Kapellen Limburg blijkt dat het gaat om een wit geschilderde niskapel met een klokgevel uit baksteen en daarachter een zadeldak Daarop staat een klein kruisje.

De nis wordt door traliewerk en plexiglas beschermd. Op een gevelsteen staat de tekst ‘Uit Dankbaarheid, MvK’ wat waarschijnlijk slaat op jonkheer Michiels van Kessenich, die in de tweede helft van de negentiende eeuw en eerste helft van de twintigste eeuw op het nabijgelegen kasteel Reijmersbeek woonde.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal