Schrijfster Renate Dorrestein in besloten kring begraven

© ANP/Ilvy Njiokiktjien

Schrijfster Renate Dorrestein wordt op Hemelvaartsdag in besloten kring begraven. De schrijfster leed aan slokdarmkanker en stierf vrijdagavond in het bijzijn van haar dierbaren in haar huis in Aerdenhout. Renate Dorrestein werd 64 jaar.

ANP

Dorrestein publiceerde haar eerste roman Buitenstaanders in 1983. Er zouden er nog tientallen volgen. In 1997 schreef ze het Boekenweekgeschenk Want dit is mijn lichaam. Haar werk verscheen ook in het buitenland. Zo werd de roman Een hart van steen (1998) onder meer vertaald in het Engels, Spaans, Duits, Fins, Deens en Kroatisch.

Lees ook: ‘Natuurlijk lukt het mij om dood te gaan’

CondoleanceregisterVolgens haar uitgeverij is de vraag naar zowel oud als nieuw werk sinds haar heengaan fors gestegen. Ook is er druk gebruik gemaakt van de condoleanceregisters die in boekhandels en bibliotheken ter tekening zijn neergelegd. Ze voldoen echt aan een behoefte van veel Dorrestein-lezers, meldt een zegsvrouw.

Voor haar oeuvre kreeg de schrijfster in 1993 de Annie Romein Prijs, tegenwoordig de Opzij Literatuurprijs.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee