Gemeenteraad in Landgraaf wil spoeddebat over miljoenentekort

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.© iStock

De drie linkse partijen in de gemeenteraad van Landgraaf willen een spoeddebat over de uit de hand gelopen kosten van de jeugdzorg. Het tekort is met bijna zes miljoen euro veel groter dan voorzien.

Marcel de Veen

Gemeenten moeten sinds 2015 de jeugdhulp, wmo en uitvoering participatiewet zelf regelen en krijgen daarvoor een compensatie uit Den Haag. Omdat al voorzien werd dat de rijksbudgetten niet toereikend zouden zijn, legden de gemeenten reserves aan. Veel geldLandgraaf deed dat ook, maar komt desondanks veel geld tekort. Op de wmo is in 2017 nog een plus behaald van 1,4 miljoen euro, maar op de participatie verliest de gemeente al een half miljoen en bij de jeugdzorg is het verlies opgelopen tot 5,9 miljoen euro. In totaal gaat het bij het sociaal domein dus om een min van vijf miljoen euro FeestelijkHet spoeddebat zou komende dinsdag gehouden moeten worden tijdens een extra raadsvergadering. Die bijeenkomst is eigenlijk bedoeld om de nieuwe wethouders te installeren en moet een enigszins feestelijke karakter krijgen. Voordat dit gebeurt, wil de oppositie echter het oude college aan de tand voelen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee