Gemeenteraad in Landgraaf wil spoeddebat over miljoenentekort

Print
Gemeenteraad in Landgraaf wil spoeddebat over miljoenentekort

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Landgraaf - De drie linkse partijen in de gemeenteraad van Landgraaf willen een spoeddebat over de uit de hand gelopen kosten van de jeugdzorg. Het tekort is met bijna zes miljoen euro veel groter dan voorzien.

Gemeenten moeten sinds 2015 de jeugdhulp, wmo en uitvoering participatiewet zelf regelen en krijgen daarvoor een compensatie uit Den Haag. Omdat al voorzien werd dat de rijksbudgetten niet toereikend zouden zijn, legden de gemeenten reserves aan.
 
Veel geld
Landgraaf deed dat ook, maar komt desondanks veel geld tekort. Op de wmo is in 2017 nog een plus behaald van 1,4 miljoen euro, maar op de participatie verliest de gemeente al een half miljoen en bij de jeugdzorg is het verlies opgelopen tot 5,9 miljoen euro. In totaal gaat het bij het sociaal domein dus om een min van vijf miljoen euro
 
Feestelijk
Het spoeddebat zou komende dinsdag gehouden moeten worden tijdens een extra raadsvergadering. Die bijeenkomst is eigenlijk bedoeld om de nieuwe wethouders te installeren en moet een enigszins feestelijke karakter krijgen. Voordat dit gebeurt, wil de oppositie echter het oude college aan de tand voelen.
 

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu