Kritiek op nieuw fietspad bij Julianakanaal in Stein

Print
Kritiek op nieuw fietspad bij Julianakanaal in Stein

Ter hoogte van de Kapelaan Berixstraat. Afbeelding: Annemiek Mommers

Stein - Drie strakke stroken fietspad langs het Julianakanaal en de Maas werden op Hemelvaartsdag opengesteld. Bedoeld om in Rivierpark Maasvallei de toeristische infrastructuur te versterken.

Maar in Stein is niet iedereen er even tevreden over.

Strak voert het nieuwe fietspad tussen Meers en Elsloo naar en over de dijk van het Julianakanaal. Al pedalerend genieten van de waterspiegel en de boten. Het kan vanaf nu omdat de gemeente en Consortium Grensmaas in Stein 4,5 ton geïnvesteerd hebben in het netwerk van fietspaden in de regio. Het grindconcern heeft ook bijgedragen aan paden van Visserweert naar Illikhoven en bij Nattenhoven.

Kritiek
Nog voor de openstelling is in Stein kritiek geleverd op het tracé tussen de Kapelaan Berixstraat in Meers en Elsloo. Volgens Progressief Stein (PS) voldoet het resultaat niet aan belangrijke uitgangspunten van het fietspad. Dat moet een veilige en toeristisch attractieve verbinding zijn, waar ook de wielrenners voor kiezen die in groten getale door de smalle straatjes van Meers racen.

In een notitie aan het college houdt PS het Steins college voor dat de aansluiting bij het beeld van Kapelaan Berix zodanig is dat wielrenners vanuit Urmond niet de dijk op maar bergaf Meers in blijven rijden.

Bosje
De steile aansluiting op de Weg van Groot Meers naar Elsloo, nabij de Scharbergbrug, wordt gekwalificeerd als gevaarlijk. In een met foto’s geïllustreerde notitie stellen raadslid Frans van der Avert en burgerlid Guido Devoi de vraag waarom langs de smalle en drukke rijweg 300 meter pad is gerealiseerd en niet gekozen is voor een directe aansluiting op de nieuw gevormde kade.

Dat het pad ter hoogte van Elsloo direct langs een bosje ligt, wordt onbegrijpelijk genoemd. Fietsers hebben er geen zicht op het water maar zouden er op donkere dagen wel een ‘unheimisch’ gevoel kunnen krijgen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →