Een reiger op visvangst

Als een standbeeld wachten op dat ene moment

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Als een deelnemer aan een levend standbeeld evenbeeld evenement staat een reiger minutenlang quasi naar een muur van het Pesthuys te staren. Niets is minder waar. De roeipotige – de familie reiger telt 67 – is maar op een ding uit: een visje vangen. En dat doet deze blauwe reiger net als zijn soortgenoten met een enorm concentratievermogen.

Als achteloze voorbijganger op het bruggetje gelegen tussen het historische pand bij de Helpoort en de trappen die leiden naar het rondeel Haet ende Nijt zou je bijna denken dat het inderdaad het een nepvogel is. Tot het moment dat eerst de snavel opengaat en niet veel later de reiger een gracieuze buiging maakt. Het is de opmaat naar zijn vangst. Onder het wateroppervlak weet een visje nog niet dat zijn lot is bezegeld. Dat besef zal het waarschijnlijk ook nooit krijgen. Met kogelsnelheid schiet de kop van de reiger het water in. Om seconden later zijn maaltijd in de zijn lange snavelbek te hebben. En dan? Na eerst een slokje water te hebben genomen klapt hij een keer met zijn vleugels om op weg te gaan naar een volgende eetgelegenheid. Die zijn er in de omgeving van het Stadspark zat. Een reiger eet trouwens niet alleen vis. De gemiddeld 330 gram voedsel die de vogel naar binnen werkt bestaat uit een ratjetoe aan voedsel. Een echte alleseter. Van visjes tot mollen, maar ook insecten lust de vogel die met zijn ongeveer twee kilo een spanwijdte heeft van ongeveer 1.75 meter. Overigens is het niet zo dat iedere ‘kopduik’ het gewenste resultaat oplevert. Drie op de vier visjes in de Jeker hebben de mazzel op het moment surpreme recht in de ogen van de reiger te kijken om vervolgens vrolijk verder te zwemmen.  

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →