Miljoenen kilo's zand op bom uit Tweede Wereldoorlog gelegd

Print
Miljoenen kilo's zand op bom uit Tweede Wereldoorlog gelegd

Afbeelding: Johannes Timmermans

Bunde / Maastricht - In de omgeving van Bunde is het vrijdag wachten op de knal. Bij het Julianakanaal wordt een oude bom uit de Tweede Wereldoorlog gecontroleerd opgeblazen. Een ingewikkelde klus.

Even voor half tien vrijdagochtend is de omgeving volledig op slot gegaan voor de ontploffing. 

Zand
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft drie miljoen kilo zand in de vorm van een hoefijzer op de bom gelegd. Normaal gesproken heeft de 500-ponder een dodelijk bereik van bijna anderhalve kilometer. Met de afdekking wordt de straal beperkt tot ongeveer 250 meter.

Bewoners en gebruikers van veertien naburige woningen en een bedrijfspand moesten vrijdagochtend verkassen. Mensen die iets verderop wonen, moeten binnen blijven. Binnen het gebied grazende dieren zijn tijdelijk in een andere wei gezet. Ook scheepvaart, luchtverkeer en regulier wegverkeer zijn stilgelegd. 

Ontsteker
De Amerikaanse bom werd afgelopen april per toeval ontdekt tussen de twee bruggen over het Julianakanaal bij Bunde. Het Consortium Grensmaas was er bezig met de aanleg van een passeervak voor schepen. Omdat het gevaarte een gevoelige ontsteker heeft, was verplaatsen geen optie.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen