Miljoenen kilo's zand op bom uit Tweede Wereldoorlog gelegd

Print
Miljoenen kilo's zand op bom uit Tweede Wereldoorlog gelegd

Afbeelding: Johannes Timmermans

Bunde / Maastricht - In de omgeving van Bunde is het vrijdag wachten op de knal. Bij het Julianakanaal wordt een oude bom uit de Tweede Wereldoorlog gecontroleerd opgeblazen. Een ingewikkelde klus.

Even voor half tien vrijdagochtend is de omgeving volledig op slot gegaan voor de ontploffing. 

Zand
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft drie miljoen kilo zand in de vorm van een hoefijzer op de bom gelegd. Normaal gesproken heeft de 500-ponder een dodelijk bereik van bijna anderhalve kilometer. Met de afdekking wordt de straal beperkt tot ongeveer 250 meter.

Bewoners en gebruikers van veertien naburige woningen en een bedrijfspand moesten vrijdagochtend verkassen. Mensen die iets verderop wonen, moeten binnen blijven. Binnen het gebied grazende dieren zijn tijdelijk in een andere wei gezet. Ook scheepvaart, luchtverkeer en regulier wegverkeer zijn stilgelegd. 

Ontsteker
De Amerikaanse bom werd afgelopen april per toeval ontdekt tussen de twee bruggen over het Julianakanaal bij Bunde. Het Consortium Grensmaas was er bezig met de aanleg van een passeervak voor schepen. Omdat het gevaarte een gevoelige ontsteker heeft, was verplaatsen geen optie.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →