Bekijk en beluister hier de 26 acts in de finale van het Songfestival

Print
Bekijk en beluister hier de 26 acts in de finale van het Songfestival

Afbeelding: ANP

26 acts staan er in de finale van Eurovisie Songfestival. Voor wie nog niks heeft gezien, of een reminder nodig heeft, hebben wij alle 26 met korte recensie en video bij elkaar gezet. Op volgorde van optreden in de finale.

1. Oekraïne
Dat Mélovin zelf parfum maakt, zijn kat Citrus heet en hij de eerste man is die Oekraïne sinds 2003 naar het Songfestival zendt, dat zal allemaal best. Feit is dat de 21-jarige artiest een bijzondere electropop-inzending presenteert waarin hij eerst al liggend omhoog wordt getakeld en erna achter een enorme piano gaat zitten waaraan een trap vastzit die in de fik vliegt. Zo weet hij zich op het laatste moment nog goed in de kijker te spelen. Zo begint de finale met veel vuur. Omdat het om de liedjes draait…

2. Spanje
Winnaar van vorig jaar Salvador Sobral heeft met zijn luisterliedje een trend gezet. Het normaal zo feestelijke Spanje neemt eveneens gas terug met een romantische, mooi uitgevoerde ballade. Ademt de sfeer van The Common Linnets maar is bombastischer. Wie nog zegt dat de kermis altijd boven liedjes gaat, moet over de knie.

3. Slovenië
Hemeltjelief, neem even wat gas terug, zeg. De Sloveense Lea Sirk maakt er een potje van met haar wilde lied, dito choreografie, montage en de zwarte klamboe die ze heeft aangetrokken. Je krijgt er spontaan hoofdpijn van. Wulpse danseressen vergezellen de zangeres met haar roze haar. En dan zit er nog sluikreclame voor fotolijsten in het optreden verwerkt. De vertaling van de titel Hvala, ne is Thanks, no. Ik bedank hier ook graag voor. Mag de televisie misschien al uit, jongens?

4. Litouwen
Een mierzoet liedje over het genot van samen oud worden, voor bij de aftiteling van een romantische komedie. Een nummer ook dat waarschijnlijk verzuipt in al het geweld van een arena in Lissabon. En muziek voor bij de open haard terwijl het in Portugal dik twintig graden is. Maar Ieva draagt een trui. Prima tussendoortje, geen kanshebber.

5. Oostenrijk
Deze fit uitziende hunk verzorgde enkele malen de achtergrondzang op het Songfestival en doet nu zelf mee met een lied dat net zo goed door Sam Smith vertolkt had kunnen worden. Nobody but you is een radiogevoelige ballade met een mengeling van pop, soul en gospel over hoe speciaal die speciale persoon wel niet is. Alleen had Cesár Sampson aan twee minuten zendtijd best genoeg gehad. En de vreselijke uithalen had hij dan als allereerste mogen schrappen.

6. Estland
De uitdrukking ‘het klein houden’ kennen ze in Estland niet. Operazangeres Elina geeft 120 procent. Haar Italiaanse (!) aria is prachtig maar jezusmina alom aanwezig. Om over de jurk nog te zwijgen, een titanisch tentenkamp waarop van alles wordt geprojecteerd. Je zult dat ding moeten strijken, zeg. Linda Wagenmakers eat your heart out. Hopelijk heb je dubbel glas, want Elina zingt met La Forza minstens één ruit aan diggelen.

7. Noorwegen
Ja, die kennen we. Alexander Rybak won in 2009 met zijn viool en zingt nu een Sesamstraat-liedje over hoe je een liedje schrijft, aangevuld met wat shoo-bee-doo-bee dab dab sha-ba-da-da hey. Nestelt zich als Pharrell Williams’ irritante Happy in je hoofd. Staat hoog, maar zou zelfs wegens te inhoudsloos van het Junior Eurovisie Songfestival geweerd moeten worden.

8. Portugal
Slaapverwekkende wachtkamermuziek, vertolkt door een meisje met roze haar en een stoere chick met een zwarte coupe. Niets nieuws onder de zon en dus ligt nog een triomf zeker niet in het verschiet. Oh ja, zorg dat je niet je ogen sluit tijdens dit lied, want dan word je pas na de puntentelling wakker.

9. Verenigd Koninkrijk
Een electropop-hymne die je niet uit je hoofd krijgt. De warme stem van SuRie is aangenaam en de melodie aanstekelijk. Engeland stuurt vaak goede liedjes maar die weten zelden iets te bewerkstelligen. Omdat ze, precies zoals nu, helaas de wow-factor ontberen.

10. Servië
Een opa op een fluit, lange Balkan-uithalen van een semi-depressieve vrouw in een wapperjurk, een lid van Slagerij van Kampen, de gereïncarneerde beats van Milk Inc., de kale broer van Blaudzun die een moppie zingt vlak na het betere handballet. Van een mevrouw die wel weet waar je in Servië de beste botox kunt krijgen: zó slecht was Sieneke dus niet.

11. Duitsland
Tijd voor de tissues. Krullenbol Michael Schulte (28) eert zijn overleden pa en bedankt hem voor de levenslessen die hij geleerd kreeg. Jammer dat vaderlief het succes van diens zoon niet mag meemaken. Een sterke pianoballade zonder ongein. Ontsnappen voor wie doordraait van dit Songfestival-circus.

12. Albanië
De Sky Radio-versie van Waylon, deze Eugent met zijn tatoeages en baard, maar dan net niet geslaagd. Staat op de bühne met kleding waaraan de hond zo te zien heeft gevreten en voor de overdreven uithalen heeft hij wellicht een workshop bij Glennis Grace gevolgd. Vanuit zijn tenen zingt hij in het Albanees over, geen idee. Prima gezongen jarentachtigrock afgeblust met wat lichtelijke overdrijving. Natuurlijk heeft hij een playbackende band bij zich, precies wat Waylon dus niet wilde.

13. Frankrijk
Daarom is engagement een Frans woord. Duo Madame Monsieur bezingt de vluchtelingencrisis en in de clip vliegen reddingsvesten en -dekens je om de oren. Na het voorgaande nóg een lied om rustig tot je te nemen. Ook als je de taal niet machtig bent is het een fijn nummer, zonder poespas en in stemmig zwarte kleding gezongen.

14. Tsjechië
Een dansplaat met een stoute tekst die best nu in de hitlijst had kunnen staan. Ook een gevaar trouwens, want of een omaatje achteraf in Moldavië dat leuk vindt? Hoe dan ook, mooiboy Mikolas is een mix van twee Justins: Bieber en Timberlake. In zijn videoclip zat hij bovenop een kameel, maar jammer genoeg staat het Songfestival geen levende dieren toe op de bühne. In de repetities schudde hij daarom maar met zijn billen. Eigen schuld dikke kamelenbult.

15. Denemarken
De soundtrack van de nieuwe film van Pirates of the Caribbean, gebracht door dito piraten. Duistere mannen die je niet in een steegje wilt tegenkomen. Het Viking-lied Higher Ground is opvallend en wordt prima gebracht, maar het zet waarschijnlijk geen zoden aan de dijk.

16. Australië
Het land blijft een vreemde eend in de bijt, maar stuurt altijd verdomde goede inzendingen. Al is dit de minst wervelende tot nu toe. Jessica Mauboy lijkt het nichtje van Linda Wagenmakers, is in eigen land een superster en zingt - met iets te veel geblèr en in de repetities tot nu toe met een te schelle stem - een goed, catchy lied. Het doet wat aan als Loreen, met een gepolijste act eromheen. Toch te dertien in een dozijn om echt onderscheid te maken.

17. Finland
Als Clean Bandit en Adam Lambert met je willen werken, doe je het goed. Saaro Aalto is een soort Fergie van The Black Eyed Peas met een voorliefde voor overdreven make-up. De clip van Monsters is subtiel gezegd gewaagd en zal menig Kunstacademie-student doen hyperventileren van pret. We zien een stoet excentrieke, geschminkte gays Het Laatste Avondmaal naspelen. Net als bij Israël zal het lied het feest der diversiteit moeten vieren. Het is gek en geestig ineen.

18. Bulgarije
Samengesteld uit diverse talentenjachten zorgen vier mannen en een vrouw (met Sia-pruik) voor een opvallende, duistere, bijdrage. Als je nog geen zeurende hoofdpijn krijgt van de melodie, dan wel van de flitsende montage. Al zijn er wel vreemdere bijdrages hoog geëindigd, dus ja.

19. Moldavië
Dit is stiekem genieten. Vanaf de eerste seconde klinkt heerlijk klezmergeluid en al snel wordt My Lucky Day een liefdesbaby van Caro Emerald en Ricky Martin en gaat het Balkan-feest op de achtergrond verder. De Dinnershow-act eromheen is hilarisch. Ja mensen, van een lekker fout nummer is nog nooit iemand slechter geworden.

20. Zweden
Als er een land is dat de zaken steeds goed op orde heeft, is het Zweden. Het land dat ook in de popmuziek vaak haantje de voorste is, mag zich al jaren trendsettend noemen op het Eurovisie Songfestival. Zweden stuurt dit jaar de twintigjarige sjansbeer Benjamin Ingrosso die precies als Justin Bieber klinkt en een prettige dansbare en beetje stoute oorwurm zingt die helemaal in deze tijd past. Alleen is de inzending wellicht niet uitblinkend genoeg. Na anderhalve minuut hebben we het wel zo’n beetje gehoord. Niet gezien gelukkig, want de podiumpresentatie is als vanouds om je vingers bij af te likken. Kijktip!

21. Hongarije
De eerste metalband die we dit jaar horen en dat klinkt lang niet slecht, al is het genre te specifiek om een overwinning in de wacht te slepen. Zelfs het stagediven van een bandlid tijdens de repetities helpt dan niet. De meeste kijkers zien toch liever vrolijke deuntjes prevaleren boven een drie minuten durende bak herrie van opgefokte Hongaren die waarschijnlijk vertellen hoe graag ze een paar schattige puppies willen opeten.

22. Israël
Netta Barzilai was lang topfavoriet, maar heeft die plek inmiddels afgestaan aan Cyprus. Met haar voorkomen is ze de Verka Serduchka van dit jaar en haar act is een gimmick met een drumcomputer, vuurwerk en honderden gelukskatten in twee kasten achter haar. En natuurlijk kakelt ze. Zeggen dat het komt omdat ze te veel Kentucky Fried Chicken op heeft, is echt te flauw want dat soort grappen is precies waartegen ze ageert met deze bizarre Vogeltjesdans 2.0. Kippetje dus!

23. Nederland
We zakken in de peilingen jammer genoeg steeds verder naar beneden. Waylons pedante persboycot doet hem geen goed, maar we hebben in ieder geval de finale gehaald. Waylon, met cowboyhoed en panterjas, kan met deze countryrocker fluiten naar de tweede plek die hij met Ilse DeLange behaalde, maar zijn lied is een opvallende, muzikaal sterke troef. Zijn muzikanten die in hiphoppende dansers veranderen, zijn bijzonder. 
 


24. Ierland
Het mooiste aan deze inzending is zonder twijfel de dans van twee jongens op de achtergrond, als om elkaar heen dartelende tortelduifjes. Leuk weetje is dat de oom van zanger Ryan zeventien jaar terug meedeed. Hij eindigde als twee na laatste (net onder onze Michelle op blote voeten). Hopelijk is slecht presteren op het moment suprême geen familietrekje. Dit hartverwarmend liefdesliedje verdient een fatsoenlijke plek.

25. Cyprus
Alberto Botía schijnt een voetballer te zijn en deze Eleni Foureira is zijn vrouw. Zij speelt op safe en kopieert ongeveer alles wat nu hip & happening is en heeft daar Fuego van gesmeed. Een lekker zwoel en mediterraans dansnummer, dat zomaar op naam van Shakira had kunnen staan. De kittige glinsterende outfit is een lust voor het oog. Cyprus is opgeklommen in de peilingen en nu favoriet. Het lied zal als zomerhit ook nog best een eindje komen. 

26. Italië
Ook Italië bezingt wereldleed, maar als je tekst niet verstaat klinkt het meer als een lied van De Dijk. Gezongen door de liefdesbaby’s van Koen Wauters en Kraantje Pappie. Met slechts één keer luisteren - da’s het lot als je sowieso in de finale zit - mis je de boodschap. Zeg, hoe zou het trouwens met die dwaze dansende aap van vorig jaar zijn?

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →