Roda gedegradeerd: dit keer was ontsnappen niet mogelijk

Print
Roda gedegradeerd: dit keer was ontsnappen niet mogelijk

Afbeelding: De Limburger/Ermindo Armino

Roda JC is gedegradeerd naar de eerste divisie. Nadat de club uit Kerkrade de laatste jaren een paar keer de dans wist te ontspringen, is de degradatie nu echt een feit. Een overzicht van de laatste tien jaar, een mager decennium in Kerkrade.

2008-2009: Play-offs
Roda is jarenlang een stabiele middenmoter, met soms een uitschieter naar boven. Af en toe heeft de club een klein dipje. In 2009 komen de Kerkradenaren voor het eerst in echte nood. Het team belandt onder leiding van trainer Harm van Veldhoven in de play-offs en moet knokken voor lijfsbehoud. Een zenuwslopende eindstrijd tegen Cambuur in Leeuwarden wordt met een strafschoppenreeks winnend afgesloten. Het is het startsignaal voor een mager decennium. 

2009-2012: Play-offs voor Europa
De magere periode is ingezet, maar zet nog eventjes niet door. In de daaropvolgende jaren laten Van Veldhoven en Roda het slechte seizoen 2008-2009 een incident lijken. Met drie keer een klassering in de top tien bestendigt de club de positie als middenmoter in het Nederlandse profvoetbal. Met de zesde plek in 2011 schurkt het zelfs tegen de subtop aan. Het mag deelnemen aan de play-offs waarin een ticket voor de Europa League te winnen is.

2012-2013: Fledderus redt Roda
Maar de drie prima klasseringen krijgen geen vervolg. Ineens is de top tien wel heel ver uit het zicht, als Roda genoegen moet nemen met de zestiende plek. Ook de tweede keer dat de club in de play-offs meedoet, weten de Kerkradenaren zich te ontworstelen aan naderende degradatie. Mark-Jan Fledderus scoort in de laatste wedstrijd tegen Sparta twee broodnodige treffers.

2013-2014: Het doek valt
Het verval van Roda begint structurele vormen aan te nemen. Waar de in play-offs twee seizoenen het vege lijf gered kon worden, is dat er dit seizoen niet bij. Als Roda halverwege het seizoen veertiende staat, wordt trainer Ruud Brood vervangen door Jon Dahl Tomasson. De laatste wedstrijd van het seizoen wordt zowaar gewonnen van Go Ahead Eagles, maar omdat concurrent NEC wonderbaarlijk gelijkspeelt tegen Ajax, is de laatste plek – en dus degradatie - onherroepelijk. Tomasson wordt 23 dagen later ontslagen.

2014-2015: Promotie via de play-offs
Geen Ajax en Feyenoord, maar een jaar met derby’s tegen MVV en Fortuna Sittard. Het Roda van de nieuwe trainer René Trost handhaaft zich het hele seizoen in de top drie van de eerste divisie. Toch moet de oefenmeester het veld ruimen na een 6-0 nederlaag tegen Sparta. De derde plek in de competitie levert een plek in de play-offs op. En weer is de Kerkraadse ploeg niet te kloppen in de strijd om de eredivisie. Tom van Hyfte scoort in verlenging van de finale tegen NAC een allesbeslissende treffer en bracht Roda zo weer op het hoogste niveau.

2015-2016: Onrustig in Kerkrade
Qua resultaat is de terugkeer naar de eredivisie een succes. Roda weet te ontsnappen aan de play-offs. Onder leiding van coach Darije Kalezic behaalt Roda een veertiende plek. Het blijft echter onrustig in Kerkrade. Op het einde van het seizoen vertrekt de trainer na een aanvaring met technisch directeur Ton Caanen. Kalezic noemt hem een tweedehands autoverkoper.  

2016-2017: Finale tegen MVV
Onder Yannis Anastasiou gaat het minder voortvarend. Roda heeft grote moeite met scoren, clubtopscoorder is Abdul Ajagun met slechts vijf treffers. In de play-offs gaat het eerst tegen Helmond Sport bijzonder moeizaam. Dat duel kost Anastasiou de kop, Huub Stevens wordt ingevlogen als motivator. In de finale is streekrivaal MVV de tegenstander. Roda wankelt, maar zoals telkens in de play-offs komt het boven drijven. Daryl Werker scoort de winnende

2017-2018: De genadeklap
Met opnieuw een nieuwe trainer (Robert Molenaar) heeft Roda het ook dit seizoen weer moeilijk. Halverwege de competitie heeft Roda slechts drie keer een overwinning geboekt en staat het onderaan. Dit keer blijft de trainer echter zitten en krijgt hij zelfs een contractverlenging. Meer dan de zestiende plek zit er niet in. Maar in tegenstelling tot alle andere play-offavonturen, krijgt Roda dit keer al snel de genadeklap. Ondanks de nodige kansen in de eerste wedstrijd blijft het 0-0 in Almere. De Flevolandse club is echter in het tweede duel sterker.