Akkoord voor coalitie Nederweert gaat nog even duren

Print
Akkoord voor coalitie Nederweert gaat nog even duren

Afbeelding: De Limburger

Nederweert - Een akkoord voor de partijen JAN, Nederweert Anders en D66 die in Nederweert de nieuwe coalitie vormen, gaat nog even duren.

Onder het toeziend oog van veertien toeschouwers die tussendoor vragen stellen, heeft vrijdag in de Peelboerderij in Ospel de eerste inhoudelijk en openbare coalitievergadering plaatsgevonden. Een definitief akkoord is nog niet gesmeed en daarvoor zullen nog minstens drie sessies nodig zijn maar de eerste contouren tekenen zich heel voorzichtig af.

Behoeftenonderzoek
De partijen willen in elk geval een starters- of ondernemersloket in de gemeente en willen met voorrang werk gaan maken van een veilige fietsroute naar Weert. Voor een eventuele uitbreiding van bedrijventerreinen wachten ze eerst een behoefteonderzoek af dat eind deze maand wordt verwacht en voor standpuntenbepaling in langlopende dossiers als Randweg, centrumplan en buitengebied in balans hebben ze extra verdieping nodig.

Nieuwe stallen
Wat het laatste onderwerp betreft lijkt de nieuwe coalitie in ieder geval wel te koersen op een beleid waarin de gezondheid van de inwoners voorop staat. Dat moet bepalend worden als boeren willen uitbreiden, nieuwe stallen willen bouwen of om willen schakelen naar een ander type intensieve veehouderij. Ook willen de partijen meer groen, zowel in het buitengebied als in de openbare ruimte van de kernen, en extra steun aan agrariërs die willen stoppen.

Voor het vervolgtraject zijn drie nieuwe data gepland die tot een akkoord moeten leiden. Afhankelijk van de beschikbaarheid van ambtenaren die de coalitiepartners extra informatie moeten verschaffen, zal de bijeenkomst op donderdagavond 17 mei of zaterdagmiddag 19 mei openbaar zijn.

Consequenties
De bijeenkomst op donderdagmiddag 24 mei is sowieso besloten omdat dan financiële consequenties van standpunten worden doorgerekend. Carla Dieteren, die in 2015 na ruim 13 jaar afscheid nam als raadslid (en lange tijd fractievoorzitter) van JAN, is als informateur aangesteld en zal de geplande vergaderingen voorzitten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →