Machtsstrijd tussen gedeputeerden verdeelde SP

Print
Machtsstrijd tussen gedeputeerden verdeelde SP

Afbeelding: De Limburger/Johannes Timmermans en Rob Oostwegel

Een machtsstrijd tussen gedeputeerden Marleen van Rijnsbergen en Daan Prevoo als splijtzwam binnen de Limburgse SP. De twee bestuurders gingen elkaar al maanden uit de weg. Uiteindelijk stapten zes SP’ers op.

Marleen van Rijnsbergen en Daan Prevoo wilden allebei lijsttrekker worden bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2019. Dat heeft geleid tot een aanvaring tussen de twee SP-bestuurders, waarna ze nog maar minimaal contact hadden. Dat blijkt uit een reconstructie die deze krant maakte van de gebeurtenissen die uiteindelijk op Koningsdag leidden tot het vertrek van vijf SP-Statenleden en gedeputeerde Prevoo.

Tweede termijn
Prevoo stond al sinds 2012 aan het hoofd van de provinciale afdeling van de SP. Aangezien de gedeputeerde een tweede termijn ambieerde, lag het voor de hand dat hij net als bij de vorige verkiezingen weer lijsttrekker zou worden. Eerder dit jaar maakte Van Rijnsbergen echter bekend zich ook te willen kandideren. In een toelichting zegt ze dat ze al geruime tijd van mening was dat Prevoo solistisch opereerde en te weinig afstemming zocht met collega’s en de partij. „Ik zie mezelf meer als een verbinder en wilde dat er een nieuwe wind zou gaan waaien.” Bij Prevoo viel dit niet in goede aarde.

Stoelpoten
Later kwam daar bij dat verschillende leden uit de Statenfractie de indruk kregen dat er van hogerhand aan de stoelpoten van Prevoo werd gezaagd. Het partijbestuur had niemand van de fractie voorgedragen voor de kandidatencommissie die belast is met de selectie van de kandidaten en de lijsttrekker voor de verkiezingen. Dit is volgens de statuten wel verplicht. Volgens de partij was er een fout gemaakt die hersteld zou worden. Gevolg was dat het vertrouwen van Prevoo en enkele Statenleden in het partijbestuur een deuk opliep.

Spanningen
Volgens gouverneur Theo Bovens waren de spanningen tussen Prevoo en Van Rijnsbergen niet merkbaar binnen het college. Hij is de week voor het vertrek van Prevoo op de hoogte gebracht, maar heeft zich terughoudend opgesteld omdat het een partijaangelegenheid betrof.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen