Hamburger SV degradeert voor eerst in historie uit Bundesliga

Print
Hamburger SV degradeert voor eerst in historie uit Bundesliga

Afbeelding: AD

Na een meeslepende slotdag in de Bundesliga is HSV gedegradeerd. De wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach werd bij een 2-1 voorsprong gestaakt voor het gooien van vuurwerk op het veld.

HSV was tot vandaag de enige ploeg die alle seizoenen in de hoogste Duitse voetbalcompetitie speelde. Hamburg rouwt.

Zo vaak ontsnapte HSV de laatste jaren miraculeus aan degradatie. Maar nu is het dan zo ver. De Bundesliga-Dino is niet meer. HSV was ooit de beste club van Europa, maar speelt volgend jaar in de tweede Bundesliga.

Na jaren wanbeleid is dat eigenlijk best een logisch gevolg. Trainers kwamen en gingen net zo makkelijk weer weg. Elk jaar werd er weer een nieuw blik spelers opengetrokken.

Trouwe aanhang
Nu betaalt HSV de hoogste rekening. Vooral de ongekend trouwe aanhang die zich ook vandaag weer onderscheidde. Uren voor de wedstrijd was het plein voor het Volksparkstadion stampvol. De spelersbus werd door duizenden supporters onthaald. Ook in het stadion was direct de sfeer: nu nog één keer alles geven.

De ontsnappingsroute voor HSV was vooraf al complex. HSV moest zelf winnen en concurrent VfL Wolfsburg moest thuis verliezen van FC Kölm dat al gedegradeerd was. Direct volgde een mokerslag toen Wolfsburg al na één minuut op voorsprong kwam. Voor de 57.000 fans in het stadion het sein om nog een tandje bij te schakelen.

Emoties
Zeker toen HSV na een kwartier zelf op voorsprong kwam uit een strafschop van Aaron Hunt. Al maakte Josip Drmic na een halfuur de gelijkmaker. Maar de emoties bleven door het stadion gieren toen de fans op hun mobieltjes zagen dat Köln óók gelijk maakte. Maar al snel in de tweede helft kwam Wolfsburg op voorsprong.

Tegen beter in bleef de HSV-aanhang hartstochtelijk achter de ploeg staan. Het leverde na een doelpunt van Lewis Holtby nog een voorsprong op. Maar toen Bobby Wood twintig minuten voor tijd rood kreeg en ook Wolfsburg nog een keer scoorde, was het klaar.

In het uitvak klonk ‘Auf Wiedersehen’. Maar de fans van HSV gingen staan en toonden hun liefde voor de club. Ook volgend jaar zullen ze er zijn.