Bouwvakker, buurt en bestuurder vertellen over 'hun' A2-tunnel

Print
Bouwvakker, buurt en bestuurder vertellen over 'hun' A2-tunnel

Afbeelding: Johannes Timmermans

John Cüsters uit de wijk Scharn tekende voor het projectbureau A2 tientallen verhalen op van betrokkenen rond de bouw van de tunnel in Maastricht. Zijn gesprekken met de bouwvakker, de wethouder, omwonenden en zelfs een minister resulteerden in het boek 'Het A2 Maastricht Model'.

Als inwoner van Scharn vond Cüsters het zelf geweldig dat de snelweg ging verdwijnen. "Die kruising met de Scharnerweg vond ik maar link, en dan al die uitlaagassen." Hij aanvaarde het verzoek om een boek te schrijven graag.

In vijf maanden tijd sprak hij met 86 mensen. Het laatste interview was met oud-minister Karla Peijs. Cüsters hoorde bijzondere verhalen en anekdotes. "Iemand langs de bouwput moest een piano verhuizen. De hijskraan die toevallig dichtbij stond, heeft toen een handje geholpen.”

Ontroering
In zijn rol als schrijver werd Cüsters geraakt toen hem ter ore kwam dat er ernstig ziekte mensen waren die als één van hun laatste wens hadden dat ze de kans kregen om toch nog te tunnel van binnen te zien. "Toen de betonnen ruwbouw nog niet af was, moest van alles bedacht worden om op een veilige manier toch erdoor te kunnen met een rolstoel of een auto."

 

‘Het A2 Maastricht model’ is verkrijgbaar via alle boekhandels in Nederland tegen een bijdrage in de productiekosten van 29,95 euro. Tot en met 29 juni geldt een korting van vijf euro. Een kortingsbon met actiecode kan worden gedownload via www.a2maastricht.nl/geschiedenisboek.
Boekhandel Dominicanen heeft het boek in voorraad.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →