Dodelijke steekpartij Parijs opgeëist door IS; dader is Tsjetsjeen (21)

Print
Dodelijke steekpartij Parijs opgeëist door IS; dader is Tsjetsjeen (21)

Afbeelding: EPA

De dodelijke steekpartij in Parijs, waarbij gisteravond één persoon is overleden en vier anderen gewond raakten, is opgeëist door Islamitische Staat. De Franse Justitie heeft de zaak doorgespeeld naar de openbaar aanklager die belast is met terrorismebestrijding.

De dader is een 21-jarige man uit Tsjetsjenië, aldus Franse media. Hij stak willekeurige voorbijgangers neer. De man werd vervolgens doodgeschoten door de politie toen hij weigerde zich over te geven en dreigende bewegingen maakte. 

De ouders van de man zijn zaterdagavond ook aangehouden voor verhoor. In totaal raakten vijf personen gewond door de aanval. Eén van hen, een 29-jarige man die toevallig passeerde, overleed aan zijn verwondingen, twee anderen zijn er ernstig aan toe.  

Druk
Het incident vond plaats in het tweede arrondissement in de buurt van l'Opéra in Parijs. Een wijk met veel restaurants en bars waar het vaak druk is op zaterdagavond.

Later op de avond eiste Islamitische Staat de aanslag op. De terroristische organisatie claimde dat de aanvaller één van hun strijders was. Volgens getuigen schreeuwde de man 'Allahu akbar' tijdens zijn aanval. 

President Macron zei na het incident dat Frankrijk niet zal buigen voor vijanden van de vrijheid. Hij prees de politie voor 'het uitschakelen van de terrorist'. 

Medeleven
Via Twitter heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb, zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers. Daarnaast prees hij het doortastende handelen van de politie. De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, verklaarde eveneens haar medeleven en bedankte daarnaast de politie voor het professionele optreden.