Stadspark Maastricht omgetoverd tot openluchtcinema

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Het hoofdnummer is uiteraard op Moederdag. Neemt niet weg dat aan de vooravond van de Q-Music Duckrace 2018 al een bijzondere gebeurtenis plaatsvond in het Stadspark Maastricht. Het grasveld voor het rondeel De Reek was zaterdagavond de cinemazaal van Ronde Tafel 174.

Op een heerlijke zomerse avond keken een paar honderd genodigden naar een feel-good movie van het zuiverste Jekerwater. De titel van de film: The Greatest Showman. De show om deze unieke avond voor elkaar te krijgen was misschien wel indrukwekkender dan de film zelf.

Het hoofdnummer is uiteraard op Moederdag. Neemt niet weg dat aan de vooravond van de Q-Music Duckrace 2018 een unieke gebeurtenis plaatsvond in het Stadspark Maastricht. Het grasveld voor het rondeel De Reek was zaterdagavond de cinemazaal van Ronde Tafel 174. Op een heerlijke zomerse avond keken een paar honderd genodigden naar een feel-good movie van het zuiverste Jekerwater. De titel van de film: The Greatest Showman. De show om deze unieke avond voor elkaar te krijgen was misschien wel indrukwekkender dan de film zelf.

Goede doelenorganisatie

Een goede doelen organisatie probeert haar sponsoren altijd weer iets unieks voor te schotelen. Iets voor de sjariteit doen is niet zomaar een abc’tje. Je moet vrijwilligers, leden en de geldschieters wel het gevoel geven dat jouw club tot de meest originele behoort. Want in onze maatschappij geld inzamelen voor het goede doel doe je toch vooral door entertainment aan te bieden aan bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel hebben staan.

RT 174 is in het Maastrichtse een van die organisaties die op dat gebied beschikt over Fingerspitzengefühl. Jarenlang was het Oktobergala een van de meest populaire grootste en indrukwekkendste feesten van de Limburgse hoofdstad. En dat leverde tonnen aan geld op voor talrijke goede doelen.

Lange tijd was de vraag of er überhaupt een Duckrace 2018 zou komen

Inmiddels is de Duckrace Maastricht een niet meer weg te denken evenement. RT174 heeft de afgelopen jaren een pracht van een familie-evenement in het Stadspark neergezet. De editie van dit jaar stond in het voorbereidend werk vol uitdagingen. De herinrichting van het park rondom het Tapijngebied – dat overigens gestaag vordert – zorgde voor vele uitdagingen. Het was zelfs lang de vraag of Duckrace 2018 überhaupt wel door kon gaan.

Na heel veel vergaderingen met vertegenwoordigers van de gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en niet op de laatste plaats stadsecologen ging de kogel door de kerk. Alle seinen werden op groen gezet en de voorbereidingen konden beginnen. Maar het RT174 was inmiddels op een idee gekomen om de zaterdagavond voor de Duckrace het park voor één keer om te toveren tot openlucht cinema. Een lumineus idee! Maar ook een ingeving die garant stond voor nog eens vele keren overleg. Het park is officieel afgesloten; het is mei dus iedere vogel legt een ei; en vleermuizen vinden in de avonduren dat flitsende cinemalicht maar niks.

Meer idyllisch kan een cinema niet zijn 

Een team als RT174 ziet dat soort zaken vooral als een uitdaging en misschien wel als een fantastische zakelijke training. Hoe krijg je het onmogelijke toch waar gemaakt. En ziedaar…..  een batterij aan zitzakken, tuinstoeltjes, dekens lagen en stonden zaterdagavond voor een heus cinemascherm opgesteld. De meanderende Jeker en de eeuwenoude stadsmuren zorgden voor een idyllisch decor. Het publiek lag en zat er relaxed bij.  De een met klassieke filmavond-zoetigheden zoals popcorn of suikerspin; de ander met een chardonnay.

Uitdaging

Jarenlang genoten duizenden mensen – jong en oud – van het Vertelfestival. Dat vond plaats in het Mgr. Nolenspark. Een week lang. Helaas is dat geschiedenis. RT174 weet vrijwel zeker dat de cinemavond van dit weekend iets eenmaligs is. Toch echt een uitdaging om de komende maanden toch nog eens met zij die beslissen over wat wel en niet kan in het Stadspark een praatje te gaan maken. De Reek is namelijk een fantastische cinemalocatie. Al is het maar een keer per jaar.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →