Zeker tien doden bij bomaanslagen op drie kerken in Indonesië

Print
Zeker tien doden bij bomaanslagen op drie kerken in Indonesië

Afbeelding: AFP

Zeker tien mensen zijn zondagmorgen omgekomen door zelfmoordaanslagen op drie kerken in de stad Soerabaja op het Indonesische eiland Java. Circa veertig anderen raakten gewond.

De politie vermoedt dat de door Islamitische Staat geïnspireerde terreurgroep Jemaah Ansharut Daulah (JAD) achter de aanslagen zit.

Bommen
De eerste bommen ging rond 7.30 uur lokale tijd af in de katholieke kerk Santa Maria. Voor die aanslag is volgens de politie een motor gebruikt. Kort daarna volgden explosies in een kerk van de Pinkstergemeente en in een protestantse kerk. De politie zei tegen The Jakarta Post dat ook bij twee andere kerken bommen waren geplaatst, maar dat die niet zijn ontploft.

Lokale televisiezenders toonden beelden van puin en gewonden die werden weggedragen. Soerabaja is de hoofdstad van Oost-Java en de tweede stad van Indonesië. In de stad wonen veel christenen.

Opstand
Volgens de inlichtingendiensten hebben de aanslagen mogelijk te maken hebben met een opstand van islamitische gevangenen in Depok, op West-Java, vorige week. Daarbij vielen zes doden.

Een woordvoerder van de Indonesische inlichtingendiensten zei dat Jemaah Ansharut Daulah aanvankelijk aanslagen op de politie wilde plegen. "Maar omdat de politie daarop was voorbereid, hebben ze andere doelwitten gekozen'', aldus de zegsman. Kort voor de aanslagen had de politie op Java in een vuurgevecht vier mensen gedood die vermoedelijk lid waren van JAD.

Moslimextremisten hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk aanvallen uitgevoerd op christenen. In februari schoot de politie in Sleman, bij Jogjakarta, een man dood die kerkbezoekers met een zwaard aanviel.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist.