Wordt Spanje de ommekeer voor Verstappen?

Print
Wordt Spanje de ommekeer voor Verstappen?

Afbeelding: Getty Images

Max Verstappen en Daniel Ricciardo zaten héél dichtbij elkaar in de kwalificatie van de Grand Prix van Spanje. Ook in de race zullen ze elkaar nauwelijks ontlopen. Na de crash in Azerbeidzjan is de eerste prioriteit voor beiden simpel: heel blijven en finishen. En ook al zit het niet in het DNA van de racer, een klein beetje minder risico nemen kan geen kwaad.

Volg de race van zondagmiddag live op deze site vanaf 15.10 uur


Twee duizendsten. Meer zat er niet tussen de snelste tijden van Max Verstappen en Daniel Ricciardo in de kwalificatie van de Grand Prix van Spanje zaterdag, in het voordeel van de Nederlander.

Geheimen
Op het circuit dat de minste geheimen heeft voor de coureurs – door de duizenden testkilometers die ze er afgelopen jaren reden kennen ze iedere vierkante meter van het weliswaar nieuwe asfalt - zijn de verschillen tussen de teamgenoten marginaal. Ze persen het maximale uit hun Red Bull.

Het kan dus zomaar gebeuren dat Verstappen en Ricciardo ook in de race nagenoeg dezelfde snelheid hebben. En ook al is het Circuit de Catalunya bepaald geen baan waar het makkelijk inhalen is, het wordt toch interessant om te zien hoe de twee elkaar in dat geval gaan bestrijden. Na de onderlinge crash twee weken geleden in Azerbeidzjan is de eerste prioriteit voor beiden simpel: heel blijven en finishen. En ook al zit het niet in het DNA van de racer, een klein beetje minder risico nemen kan geen kwaad, is althans het meest gehoorde advies in de paddock dit weekeinde.

Revanche
Verstappen wil niets weten van ‘revanche’ of de noodzaak van een probleemloos weekeinde. Voor hem verandert er niets aan zijn mindset: hij wil – uiteraard – altijd ongeschonden de finish halen en het liefst als eerste. Aan zijn povere seizoensstart denkt hij niet als om 10 over 3 vanmiddag de lichten uitgaan. Wat is geweest is geweest.

Met het feit dat Verstappen afgelopen week zei dat ‘Spanje’ de ommekeer zou kunnen worden dit seizoen, doelde hij dan ook niet op zijn eigen revanche, maar op de vele updates die de teams voor deze race in petto hebben. Hij hoopte dat Red Bull het gaatje met Mercedes en Ferrari heeft gedicht, of in ieder geval bijna. In de kwalificatie komt de Renault-motor nog altijd vermogen tekort, bleek gisteren. In de race was de snelheid afgelopen races al dik in orde. Zelfs al daar nog wat winst is behaald, kan het zijn dat Red Bull dat niet kan verzilveren, vanwege het inhaalverhaal. Maar, zoals Verstappen terecht zei, er gebeuren dit seizoen gekke dingen op de zondagen.

Daar hoopt de Limburger dan ook op. Want vijfde worden, daar was hij vorig seizoen helemaal klaar mee. Dat is niet veranderd. Ook al is finishen nu misschien wel belangrijker dan ooit.