Pompeo belooft Noord-Korea investeringen

Print
Pompeo belooft Noord-Korea investeringen

Afbeelding: AD/AP

Mike Pompeo heeft Noord-Korea opheffing van de sancties en investeringen in het vooruitzicht gesteld als Pyongyang zijn arsenaal kernwapens volledig ontmanteld.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zei in een interview met Fox News Sunday dat de private sector van de VS in dat geval zal helpen het elektriciteitsnetwerk gigantisch uit te bouwen om aan de energiebehoefte van Noord-Korea te voldoen.

Investeringen
Pompeo voegde eraan toe dat de Amerikanen ook bereid zijn geld te pompen in de Noord-Koreaanse infrastructuur en de landbouw om voldoende voedsel te produceren voor de bevolking. Volgens hem beseft leider Kim Jung-un dat een rooskleurige toekomst gloort als hij zijn beloftes nakomt en 'doortastend tot handelen overgaat'. Het resultaat daarvan zal uiteraard streng worden gecontroleerd.

Het beste
Pompeo schoof zondag ook aan bij Face the Nation van CBS. Daar zei hij dat Kim het beste krijgt wat Amerika te bieden heeft. "Onze entrepreneurs, kapitaalverstrekkers en risiconemers. Er komt een geldstroom van privépersonen binnen. Wij kunnen de voorwaarden scheppen voor echte economische voorspoed die het zuiden naar de kroon kan steken."

Trump
President Donald Trump ontmoet Kim op 12 juni in Singapore. Pompeo deed daarvoor het voorbereidende werk. Na zijn tweede bezoek liet Noord-Korea deze week drie Amerikaanse gevangenen vrij. De voormalige CIA-baas beschreef de besprekingen met 'voorzitter' Kim als professioneel. "Hij volgt de westerse media. Waarschijnlijk zal hij ook deze uitzending zien", aldus Pompeo bij Fox.
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →