Drama in Kerkrade: Roda degradeert uit eredivisie

Print

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Na een avond vol ontreddering en ongeloof is Roda JC voor de tweede keer in zijn eredivisiebestaan gedegradeerd.

De Kerkradenaren gingen in de play-offs ten onder tegen eerstedivisionist Almere City, dat na de 0-0 donderdag in Flevoland de thuisploeg in Kerkrade zondagavond met een 1-2 overwinning naar de eerste divisie stuurde.

Grote emoties kwamen in de slotminuten vrij in het Parkstad Limburg stadion, waar ruim 12.000 toeschouwers met een enorme kater achterbleven. Stoeltjes en stokken werden op het veld gegooid.

Lees ook: Dit keer was ontsnappen niet mogelijk voor Roda

Furieuze start
De Kerkradenaren gingen nog furieus van start, joegen de spelers van Almere overal op en kregen in de openingsfase al snel kansen, zoals een kopbal van Ognjen Gnjatic en schot voorlangs van Dani Schahin.

Halverwege de eerste helft veerden de ruim 12.000 toeschouwers op toen Simon Gustafson met een vrije trap de lat raakte. 

Blunder
Maar het was ook voortdurend oppassen voor het snelle counterspel van de Flevoploeg, die geregeld voor dreigende situaties voor het doel van Hidde Jurjus zorgde. Zo knalde Tom Overtoom, de geslepen captain van Almere, rakelings langs.

En na een half uur spelen was het zowaar raak. Jurjus maakte voor de derde wedstrijd op rij een kapitale fout door een bal niet vast te pakken, maar ongelukkig weg te stompen. Silvester van der Water profiteerde: 0-1. Waarmee Roda, virtueel gedegradeerd, plots onder 220 volt stond.

Doemscenario
Na rust speelde Roda tegen de tijd, tegen een rode muur en tegen de steeds groter wordende dreiging van een doemscenario. Al na een paar minuten bracht Dani Schahin nieuwe hoop bij de fans, die al hun nagels zowat hadden afgekloven. Nadat hij vrij voor doel een riante kans had gemist, kopte de Duitse spits de gelijkmaker binnen: 1-1.

Met de invallers Maecky Ngombo, de supersub van weleer, Mario Engels en Daryl Werker opende de thuisploeg de jacht op die o zo bevrijdende treffer. Het leverde hachelijke situaties voor het doel op, maar het was Almere dat genadeloos toesloeg. Hammouti gaf Roda vlak voor tijd de genadeklap (1-2), waarna de Kerkraadse ploeg de tweede degradatie in 45 jaar eredivisie onmogelijk meer kon afwenden.