Asbestweg in buurtschap 't Reutje afgesloten

Print
Asbestweg in buurtschap 't Reutje afgesloten

Afbeelding: John Peters

Ruim zeven jaar nadat voor het eerst aanwezigheid van asbest werd gemeld, is de Munningsboschhofweg in 't Reutje dicht.

Een houten slagboom verspert de doorgang van de zandweg in de buurtschap bij Sint Odiliënberg die veel wordt gebruikt door wandelaars en fietsers.

Wie om de paal heen wil, moet over een akker of door struiken lopen. "Bordjes met ‘verboden toegang’ worden nog opgehangen”, verzekert rentmeester Paul Kindt die het landgoed beheert waar de weg toe behoort. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in de voorbije jaren meerdere keren asbest gevonden op de zandweg.

Privé
De gemeente kon niet ingrijpen omdat het privéterrein is. De eigenaresse liet het asbest in eerste instantie handmatig opruimen. Dat zou volgens de inspectie ook afdoende zijn. Het asbest bleef echter maar opduiken. Uit stukken die deze krant opvroeg blijkt dat een inspecteur vermoedde dat iemand doelbewust het materiaal op deze plek dumpt.

Vaker
Rentmeester Kindt sluit dat laatste niet uit. "Je ziet steeds vaker dat mensen asbest, net als xtc-afval, in het buitengebied dumpen.” Of het nu nog opgeruimd wordt, is onduidelijk. De inspectie gaf eerder aan dat dat wel moet gebeuren, ook als de weg wordt afgesloten. Kindt zegt nog in overleg te zijn met de inspectie over de maatregelen die nodig zijn.

Het afsluiten van de weg liet langer op zich wachten omdat overleg met onder meer de wandelvereniging nodig was. Volgens omwonende Marcel Riswick, die regelmatig bij inspectie en gemeente klaagde over het asbest, komt het materiaal steeds naar boven als er tractoren over de weg rijden. Die mogen volgens Kindt nu ook geen gebruik meer maken van de weg.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →