Opnieuw grote stalbrand: duizenden kippen komen om

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een grote brand in een kippenstal van pluimveebedrijf Nouwen in Heythuysen heeft in de nacht van zondag op maandag 11.500 kippen het leven gekost. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar twee naastgelegen stallen waar in totaal nog eens een kleine dertigduizend kippen zaten.

Paul Bots

Het kippenbedrijf wordt gerund door vader en zoon Nouwen. Het was vader die rond twee uur ’s nachts de melding kreeg dat er brand was in een van de stallen. Toen hij daar kwam, was het al te laat, vertelt hij. De vlammen sloegen al uit het dak.

HokkenHoewel het om vrije uitloopkippen gaat, konden de dieren geen kant op. De hokken gaan ’s nachts dicht om te voorkomen dat bijvoorbeeld vossen naar binnen sluipen. Slechts een enkele kip liep verdwaasd door de donkere omgeving van de stallen terwijl de brandweer met bluswerk bezig was.

Foto: Nederweert24

OplossingHoe de brand is ontstaan, is onduidelijk. Volgens de eigenaar is de stal in 2010 gemoderniseerd. Mogelijk is in een van de installaties kortsluiting ontstaan. In de nachtelijke uren is het nog gelukt om de ventilatie van de naastgelegen stallen weer aan de gang te krijgen nadat de stroom was uitgevallen. Volgens de eigenaar werd de apparatuur in alle drie de stallen aangestuurd vanuit de nu uitgebrande stal. Dat betekent dat hij in de loop van de dag ook een oplossing moet zien te vinden voor het voeren van de kippen in de overgebleven stallen.

RookBij de brand kwam veel rook vrij die laag over de regio waaide. De politie zette de omgeving af om te voorkomen dat mensen in de rook terecht zouden komen. Volgens de eigenaar kan er geen asbest zijn vrijgekomen, omdat die tijdens de renovatie van de stal in 2010 is verwijderd.

Rond drie uur in de nacht werd het sein brand meester gegeven en startte het nablussen.

Vorige week kwamen er bij een grote stalbrand in Ospel ook al 23.000 kippen om. De actiegroep Burning Souls hield zondag nog een wake voor de dieren voor het gemeentehuis in Nederweert

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal