'Nieuwe aanslag hoofdstad Indonesië, opnieuw door gezin'

Print
'Nieuwe aanslag hoofdstad Indonesië, opnieuw door gezin'

Agenten zetten wegen af in Soerabaja. Afbeelding: AD/AP

Een dag na de bomaanslagen op drie kerken in het Indonesische Soerabaja, waarbij dertien mensen werden gedood, is er opnieuw een bom ontploft in de stad. Het zou gaan om een aanslag op een politiebureau. En net als de aanslagen op de kerken is ook dit keer een gezin verantwoordelijk voor de explosie.

Bij de aanslag op het hoofdkantoor van de politie in Soerabaja werd een motorfiets bij een controle tot ontploffing gebracht. Zo'n zeven mensen zouden daarbij zijn gedood, melden lokale media, maar dat is nog niet door de politie bevestigd. Een woordvoerder zegt wel dat vier agenten gewond zijn geraakt alsook zes burgers. 

Filmpje
Op sociale media gaat een filmpje rond waarop te zien is hoe een auto wordt staande gehouden bij een controle. Op het moment dat er personen op twee motorfietsen komen aangereden, is een grote ontploffing te zien. Agenten worden door de kracht van de explosie weggeblazen. Een van de motorrijders, heeft zichzelf opgeblazen. Omdat de motorfietsen naast een auto stopten, dacht de politie aanvankelijk dat het om een autobom ging. 

Politiechef Tito Karnavian maakte tijdens een persconferentie bekend dat een gezin van vijf verantwoordelijk is voor de aanslag bij het politiebureau. De gezinsleden zaten verdeeld over de twee motorfietsen. Een kind van 8 jaar oud overleefde de aanslag en wordt nu behandeld.  

Appartement
Ook bij een appartementencomplex in Sidoarjo, vlakbij Soerabaja, zou vandaag een bom zijn afgegaan. Daarbij zouden drie gezinsleden om het leven zijn gekomen, zo meldt de Jakarta Post. De moeder en een zoon door de explosie, de vader werd doodgeschoten door de politie. Twee kinderen konden worden gered. Het zou gaan om een bom die te vroeg was afgegaan. In de woning werden nog drie andere bommen gevonden.

Kerken
Zaterdagochtend werd Soerabaja ook al getroffen door bomaanslagen op drie kerken. Daarbij kwamen dertien mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond. Die aanslagen werden uitgevoerd door een gezin van zes en later opgeëist door Islamitische Staat. Het gezin - met onder meer twee dochters van 9 en 12 jaar oud - woonde in het verleden een tijd in Syrië. Volgens de politie leidde de vader van het gezin een cel binnen de door Islamitische Staat geïnspireerde terreurgroep Jemaah Ansharut Daulah (JAD).

President Joko Widodo van het land noemt de reeks aanslage 'een daad van lafaards en barbaars'.  Hij riep het parlement op een nieuwe anti-terrorisme-wet snel aan te nemen. Zo niet, dan drukt hij deze zelf door.