Henk (63) denkt na 400 marathons en ultralopen nog niet aan stoppen

Print
Henk (63) denkt na 400 marathons en ultralopen nog niet aan stoppen

Henk Sipers Afbeelding: Ermindo Armino

Henk Sipers uit Maastricht passeerde zondag in Visé voor de 400ste keer de finish bij een wedstrijd die minimaal de afstand heeft van een marathon.

Hij liep over de hele wereld; van Mali tot de Sahara en de sneeuw in Canada. En hij verloor zijn loopvriend op de Mount Everest in 2012.

Dieptepunten
De carrière van Henk Sipers kende vele hoogtepunten, maar ook dieptepunten. De foto op het dressoir in zijn huis toont een monument halverwege (4500 meter) de hoogste berg ter wereld. Ter nagedachtenis aan de Duits dokter Eberhard Schaaf, die het dak van de wereld haalde, maar net onder de top aan hoogteziekte overleed. Sipers eerde zijn vriend, met wie hij vele ultralopen succesvol volbracht, door naar Nepal te reizen en op de Everest een ultraloop van zestig kilometer en op 5300 meter te lopen. "M’n zwaarste tocht ooit. Een litteken dat niet meer verdwijnt." Het is een van de vele ondernemingen die hij maakte in de wereld.

Mijlpaal
Na de Maasmarathon Visé-Maastricht-Visé van zondag bereikt hij de magische mijlpaal van vierhonderd marathons en/of ultralopen. Sipers komt op z’n gemakje over de streep in een tijd van 4.21.36 uur. Patrick Stitzinger wordt derde in 2.32.07.

De carrière van Sipers begon nochtans als triatleet. "Ik heb zeven Ironmans volbracht, maar na een hernia ging het fietsen niet meer. Toen heb ik me in 1993 helemaal toegelegd op het lopen." De equivalent van de Ironman in het ultralopen is de Marathon des Sables, de zwaarste voettocht ter wereld. Zes etappes van in totaal 254 kilometer door de Marokkaanse Sahara.

Kwaaltjes
Sipers temde het monster in 2004. "Ongelofelijk zwaar. Het is 40 graden en je loopt met tien kilo bepakking", kijkt hij terug. De Maastrichtenaar behoort samen met Jo Schoonbroodt, die ook in Visé weer finisht binnen de drie uur, tot de oudste lopers. "Zo fit als Jo ben ik niet meer. Het ouder worden merk ik wel. Ik heb vaker kwaaltjes de laatste tijd en ben voorzichtiger om niet te vallen. Er zijn ooit hartritmestoornissen verholpen en een poliep op m’n blaas. Dat ik nog kan lopen, is voor mij al een bonus."

Pensioen
De verre oorden trekken hem nog altijd. De 63-jarige Sipers, al 44 jaar verpleegkundige, gaat deze zomer met pensioen en kan zo nog meer tijd besteden aan zijn hobby. "Volgend jaar ga ik naar Panama. Als het aan mij ligt, ga ik twee weken weg voor een wedstrijd, maar dan trapt m’n vrouw gelukkig op de rem." Het is een ‘kwaal’ waar veel fanatieke lopers aan lijden. "Als ik een dag niet loop, denk ik; dat is toch zonde? Ik loop nog zo’n vijf keer in de week en dan twintig kilometer." Toch is het heilige moeten er wel af. "Ik zou graag nog eens in Zuid-Amerika of Australië willen lopen. Ik hoop dit gewoon zo lang mogelijk te kunnen blijven doen."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →