Bescheiden rondje in de kerk in plaats van fraaie stadsprocessie in beeld

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Schietgebedjes noch het raadplegen van buienradars hielpen de stadsprocessie aan een regenvrij uurtje. Sterker nog: de enige regen die op Moederdag in Maastricht viel kwam juist in de uren dat de ommegang plaats zou vinden.

De stadsprocessie van Maastricht is een keer in de zeven jaar niet het visuele hoogtepunt van het katholieke geloof in de Limburgse hoofdstad. De ommegang van de Sint Servaasbasliek via de Markt naar het Onze Lieve Vrouweplein staat dan te boek als de warming up van de twee grote ommegangen van de Heiligdomsvaart. Voor de vele liefhebbers van deze traditie en vooral voor de honderden deelnemers werd het evenwel net niet. Rond het middaguur van Moederdag viel een miezerig regentje. Geen harde regen maar genoeg om een flink nat pak op te lopen. Maar die nattigheid is vooral niet goed voor de talrijke historische beelden en andere eeuwenoude kerkelijke pronkstukken. Dus kwam - de pontificale hoogmis was nog aan de gang - al snel uit de gangen van de Sint Servaasbasiliek het bericht: "Afgelast". Het alternatief was voor hen die nog in de Sint Servaas waren: mooie zang van Cappella Sancti Servatii en een rondje in de kerk door de Maastrichtse geestelijken, broederschappen en acolieten. 

De meest gebezigde uitspraak rondom de Sint Servaasbasiliek was zonder concurrentie: "Een slechte generale is een goede première". De weurs veur Clara werd een goede tweede. 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →