Plannen voor zonnepanelenweide op voormalige stortplaats

Print
Plannen voor zonnepanelenweide op voormalige stortplaats

Afbeelding: iStock

Bocholtz - Op de voormalige stortplaats bij Bocholtz (aan de A76 bij de Duitse grens) wordt mogelijk een zonnepanelen­weide aangelegd. Dat meldt Bodemzorg Limburg.

Met de gemeente Simpelveld wordt momenteel bekeken of op een deel van de locatie zonnepanelen ­geplaatst kunnen worden. De plannen bevinden zich nog in een prille fase.

385 huishoudens
De stortplaats Bocholtz, die tussen 1958 en 1987 in gebruik was, is ongeveer zeven hectare groot. Een eerste berekening leert dat maximaal plek is voor 4200 zonnepanelen: een oppervlakte van 2 hectare. Daarmee zouden jaarlijks 385 huishoudens van groene stroom voorzien kunnen worden.

Voorwaarden
De gemeente Simpelveld stelt stevige voorwaarden aan een transitie tot zonnepanelenweide. De panelen zullen grotendeels aan het oog onttrokken blijven. "Toch moeten er informatieavonden komen. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan wordt besloten of we doorgaan met de planvorming of niet. We willen mensen die in de buurt wonen nadrukkelijk betrekken bij ontwikkelingen”, zegt wethouder Wiel Schleijpen (Burgerbelangen, Wonen).

Duurzaam
Simpelveld is aangesloten bij ­PALET (Parkstad Limburg Energie Transitie). De ambitie van de Parkstadgemeenten is om in 2040 energieneutraal te zijn. Het aanwenden van schone, duurzame energiebronnen is daarvoor noodzakelijk. Zonne-energie is een voorbeeld, maar ook windturbines, warmte-koude-opslag of biomassa zijn duurzame energiebronnen.

In de gemeente blijkt veel vraag naar alternatieve energie. Zo heeft Simpelveld verhoudingsgewijs de meeste deelnemers in het zonnepanelenproject Parkstad.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →