Rozenfestival Lottum: dit jaar ook rozen proeven

Print
Rozenfestival Lottum: dit jaar ook rozen proeven

Afbeelding: Archieffoto Jurgen Mols

Lottum - Rozen eten. Het is dit jaar voor het eerst in de geschiedenis dat het Rozenfestival in Lottum een lust voor álle zintuigen zal zijn. Ook aan de smaak is deze keer gedacht. De smaak van rozen, welteverstaan.

Proef eens een roosje. Het zou zomaar het motto van het eerstvolgende Rozenfestival in Lottum kunnen zijn, dat tussen 10 en 13 augustus kleur en geur zal geven aan dit dorp. En ditmaal voor het eerst dus ook smaak. Al weten de organisatoren van het tweejaarlijkse festival nog niet precies hoe ze de roos als voedsel aan alle bezoekers gaan presenteren. Daar wordt nog volop over nagedacht. Maar dát er van alles met het eten van de roos gaat gebeuren, staat vast, zeggen Bob Obers en Marjet Derix van het Rozenfestival.

Avondkaart
Maar er is meer nieuws te melden. Zo kunnen bezoekers dit jaar voor het eerst een toegangskaartje voor alleen de avonduren (het festival is open tot elf uur in de avond) kopen. "Dat kaartje geldt pas vanaf acht uur ’s avonds”, vertelt Derix. "Maar daarvoor kost dat ticket ook geen 18,50 euro maar 10 euro.”

Obers vult aan: "In de avonduren, eigenlijk vanaf het moment dat het gaat schemeren, verandert de sfeer op het Rozenfestival compleet. Alles ziet er heel anders uit, ook omdat we alles mooi verlichten. Maar veel bezoekers staan ’s morgens om 10.00 uur al in lange rijen voor de kassa. De ervaring leert dat de meeste mensen ongeveer vier uur op ons festival blijven voordat ze weer naar huis gaan. Daardoor maken veel bezoekers het festival nooit mee in de avonduren. En eigenlijk is dat erg jammer. Met dit goedkopere avondkaartje hopen we dat de mensen ook eens op een ander tijdstip zien hoe mooi alles is. En ook na acht uur is er op alle podia genoeg vertier voor jong en oud. We hebben dit jaar zelfs voor het eerst ook een soort van Biergarten, waar mensen lekker van rozen en een speciaalbiertje kunnen genieten.”

Vrijwilligers
Ook de deelname van basisschoolleerlingen uit de wijde omtrek is dit jaar nieuw. Omdat het Rozenfestival ook over twintig jaar nog georganiseerd moet worden door duizenden enthousiaste vrijwilligers, is het zaak om de jeugd zo vroeg mogelijk bij het evenement te betrekken.

Mede daarom worden alle scholen - ook die in de buurdorpen - middels een brief opgeroepen om enkele klassen een ontwerp voor een rozenmozaïek te laten maken. De mooiste ontwerpen worden echt gerealiseerd. Bedoeling is ook dat de schoolkinderen zelf het veld op gaan om de benodigde rozenknopjes voor ‘hun’ mozaïek te plukken.

Maximum
Volgens Obers en Derix verwacht de organisatie van het Rozenfestival dit jaar rond de 50.000 bezoekers te trekken.

"Dat is zo ongeveer ons maximum, al kunnen we 60.000 ook best aan, hier in het dorp. Maar we hoeven niet per se groter te groeien. Dat is geen doel op zich. We willen wel steeds met iets nieuws komen, het Rozenfestival nog beter maken. Het moet niet zo zijn dat bezoekers het idee krijgen dat ze telkens hetzelfde voorgeschoteld krijgen.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →