Examens van start: zoveel kandidaten slaagden vorig jaar in jouw gemeente

Print
Examens van start: zoveel kandidaten slaagden vorig jaar in jouw gemeente

Afbeelding: iStock

Voor duizenden Limburgse scholieren die in het laatste jaar van de middelbare school zitten, beginnen maandag de eindexamens. Bekijk hier hoeveel leerlingen er vorig jaar op scholen in jouw gemeente slaagden.

In Leudal slaagden in het schooljaar 2016/2017 relatief gezien de meeste eindexamenkandidaten: 96,9 procent. Brunssum kende met 75,9 procent het laagste slagingspercentage.

Bekijk in de kaart hieronder hoeveel leerlingen in jouw gemeente de afgelopen jaren slaagden.

Programma
Maandag trappen vmbo-leerlingen af met Engels en Nederlands. De havisten wacht die dag het examen natuurkunde en voor vwo'ers staat wiskunde op het programma. De eindexamens eindigen met 'exotische' vakken als Russisch, Spaans, Arabisch en Turks. Ook Fries staat op de laatste examendag op het programma. Half juni zijn er herexamens voor leerlingen die dat nodig hebben.

Klachten
Onderwijsminister Arie Slob brengt op de eerste examendag een bezoek aan het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). De oud-leraar neemt daar zelf een aantal telefonische klachten van eindexamenkandidaten in behandeling. Vorig jaar kwamen er in totaal 189.303 klachten binnen op de examenklachtenlijn van de scholierenorganisatie. Vooral over het examen Nederlands voor het vwo werd veel geklaagd.

Vorig jaar deden landelijk zo'n 213.000 leerlingen examen in het voortgezet onderwijs. Van hen slaagde 92 procent. Vmbo'ers hadden met ruim 95 procent het hoogste slagingspercentage.