Achtentwintig doden en honderden gewonden bij protesten Gazastrook

Print
Achtentwintig doden en honderden gewonden bij protesten Gazastrook

Afbeelding: AFP

Het dodental door de protesten aan de grens tussen de Gazastrook en Israël is opgelopen naar 28. Dat meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Gaza, dat spreekt over ruim 1700 gewonden.

De Israëlische krant Haaretz meldt dat zeker 35.000 betogers zijn samengekomen aan de grens tussen Israël en Gaza. De betogers trekken massaal naar de grens om de 'Nakba' (de Catastrofe) te herdenken. Daarmee verwijzen ze naar het uitroepen van de staat Israël zeventig jaar geleden. Dat betekende voor veel Palestijnen dat zij van hun geboortegrond vluchtten of daarvan werden verdreven.

Luidsprekers
Inwoners van de Gazastrook werden via luidsprekers op moskeeën aangemoedigd zich aan te sluiten bij de zogenoemde 'Mars van de terugkeer'.

Het Israëlische leger heeft Palestijnen juist gewaarschuwd weg te blijven bij het grenshek. Getuigen zeggen dat Israëlische troepen traangas afvuurden op tentenkampen in de buurt van de grens. Door de protesten zijn de afgelopen weken al tientallen Palestijnen om het leven gekomen. Israël wil voorkomen dat betogers door het hek breken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →