Jupiler League nieuwe seizoen wordt de sterkste ooit

Print

Roda degradeert na een nederlaag tegen Almere City. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Nu de stofwolken van de eerste wedstrijden in de play-offs zijn verdwenen, is er maar één conclusie over: de eerste divisie wordt volgend jaar sterker dan ooit.

Som het eens op: FC Twente, Roda JC, NEC. Misschien Sparta en De Graafshap nog. En dan clubs als Cambuur, Go Ahead Eagles en FC Volendam. "Ja, dat wordt me een competitie hoor", zegt Hans de Koning, als trainer dé ervaringsdeskundige van de Jupiler League. 

De oud-trainer van Fortuna (2002-2004) bivakkeerde er het grootste gedeelte van zijn loopbaan als coach. "Tel daar de beloftenploegen van Ajax en PSV nog even bij op een je hebt echt een geweldige competitie."

Hard nodig
Volgens De Koning (foto) is dat hard nodig ook. "Want ik zie het zo: de Jupiler League is in Nederland nog altijd een aanhangsel. Ik bedoel: die competitie hangt er een beetje bij. Hopelijk kan dit een aanzet zijn dat de eerste divisie eindelijk eens echt serieus wordt genomen. Met de toevoeging van Twente en Roda heb je in ieder geval twee grote stadions."

"Als die vol komen is dat voor de uitstraling alleen maar goed. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Tweede Bundesliga. Dat is echt een volwaardige competitie. Natuurlijk is Duitsland veel groter en moeilijk met Nederland te vergelijken, maar in verhouding is de Jupiler League hier nog altijd het ondergeschoven kindje. Dat moet echt veranderen."

Budget
Volgens De Koning moet FC Twente, waar hij zelf keeper was, ondanks de sterke competitie direct promoveren. 

"Zeker als je naar het spelersbudget kijkt, dan komt alleen Roda in de buurt. Maar het zal gewoon niet simpel worden om kampioen te worden. Want vlak ook Jong Ajax en Jong PSV niet uit. Jongens in die elftallen raken steeds meer gewend aan de weerstanden. Het belooft een mooi seizoen te worden. Hopelijk gaan meer mensen dat zien."