Volkert van der G. wil emigreren

Print
Volkert van der G. wil emigreren

Afbeelding: ANP

Volkert van der G., de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, wil in het buitenland gaan wonen. Hij wil daarom van zijn meldplicht af die is opgelegd in het kader van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling, die begin mei 2014 is ingegaan.

Hij moet zich één keer in de drie weken melden. Van der G. heeft daarom een kort geding aangespannen tegen de Staat, dat dinsdag dient voor de rechtbank in Den Haag.

Pim Fortuyn
De inmiddels 48-jarige Van der G. werd veroordeeld tot achttien jaar cel vanwege de moord op Fortuyn op 6 mei 2002. Hij werd op 15 april 2003 veroordeeld. In hoger beroep kwam het gerechtshof in Amsterdam opnieuw tot achttien jaar.

Nadat hij twee derde van zijn celstraf had uitgezeten, kwam hij vier jaar geleden onder voorwaarden vrij.

Te streng
Van der G. spande meermalen een kort geding aan tegen de in zijn ogen te strenge maatregelen die waren verbonden aan zijn voorwaardelijke invrijheidstelling.

Zo kwam hij onder meer van zijn elektronische enkelband af en hoefde hij geen psychische begeleiding meer te krijgen.

Regels geschonden
Vorig jaar wilde het Openbaar Ministerie nog dat Van der G. weer terug de cel in ging, omdat hij de regels voor zijn voorwaardelijke vrijlating zou hebben geschonden. Hij werkte in de ogen van het OM niet goed mee aan de gesprekken met de reclassering.

De rechtbank in Amsterdam was het niet met het OM eens en bepaalde dat hij niet terug naar de cel hoefde.

Het OM wilde maandag op voorhand niet reageren op het kort geding.