Mensen sparen massaal plastic doppen voor hulphonden

Print
Mensen sparen massaal plastic doppen voor hulphonden

Afbeelding: iStock

Doppen van flessen frisdrank sparen voor het goede doel. Bij mij thuis doen we dat nu zeker al een jaar.

Komt door mijn dochter van acht. Die heeft weer een vriendje dat de plastic doppen voor zijn opa en oma verzamelt. En dus springt dochterlief al maanden enthousiast op elke lege colafles en elk leeg melkpak en verdwijnen de doppen trouw in een zak die in de garage aan een spijker hangt.

Lees ook: Zakken vol flessendoppen voor een ‘hondenbaan’

We hebben zelfs een zakje met lege doppen vanuit Italië mee naar woonplaats Reuver gesleept. Want elke dop die op een fles blijft zitten, is goed voor een standje van dochterlief. En ach, als je zo’n kind nog tevreden kunt houden met een dop, dan schroef je het ding toch telkens weer zuchtend van de fles.

Doel
Eerlijk gezegd had ik tot vorige week geen enkel idee welk goed doel nou eigenlijk rijk  werd van onze doppen. Een collega uit Blerick die ook al een poos spaart, bleek ook niet te weten voor wie hij dat doet. Reden genoeg, dus, om eens een verhaal te wijden aan de plastic doppenkoorts. Voor hetzelfde geld kom je er achter dat het een broodje aapverhaal is en dat al die lege doppen helemaal niks opleveren.

Hulphonden
Maar niks blijkt minder waar. Het geld dat dankzij de inzet van inmiddels vele duizenden Nederlanders verdiend wordt met het inzamelen van miljoenen plastic doppen gaat naar de fok, opvoeding en training van hulphonden. De stichting KNGF Geleidehonden zorgt daar in Nederland voor. Drie jaar geleden is de KNGF begonnen met de plastic flessenactie. En het is tot hun eigen verbazing (en enorme blijdschap, natuurlijk) een daverend succes.

40.000 kilo
Al in dat eerste jaar –2015, dus- is er 40.000 kilo aan plastic dopjes opgehaald. Tussen 1015 en december 2017 hebben de plastic doppen net geen 70.000 euro in het laadje gebracht. In totaal veertien honden die blinden of andere gehandicapten helpen zijn dankzij deze actie inmiddels opgeleid.

De KNGF heeft al verspreid over Nederland zes depots – zeecontainers- staan waar spaarders hun flessendoppen van hard plastic in kunnen gooien. Als een container vol is, wordt ie naar een recyclebedrijf gebracht dat het KNGF per kilo plastic betaalt. Voor de fok, opvoeding en opleiding van één hond –dat kost 5.000 euro- zijn ongeveer elf miljoen plastic doppen nodig.

Olievlek
Gelukkig voor de hondenopleiders verspreidt de verzamelwoede zich als een olievlek over Nederland. Ook in Limburg wordt volop verzameld. Reuver, Tegelen, Blerick, maar ook America kent hele netwerken van verzamelaars. Maar er zullen ongetwijfeld meer plaatsen zijn waar supermarkten opvallend veel flessen zonder dop in de emballagemachine aantreffen.

Volgens het KNGF is het succes ook mede te danken aan het feit dat er nu eens niet om geld wordt gevraagd, maar om plasticdoppen die anders gewoon weer verdwijnen als de fles terug wordt gebracht voor het statiegeld. KNGF kan zelf al niet meer aangeven hoeveel spaarders er nou precies zijn. Maar er is zelfs al een drukbezochte Facebookpagina waar doppenverzamelaars elkaar van tips en trucs voorzien.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →