Getuige ontvoering 5-jarige: 'We beseften, dit is foute boel'

Print
Getuige ontvoering 5-jarige: 'We beseften, dit is foute boel'

Afbeelding: Google Maps / Politie

Ze staat nog na trillen op haar benen. Francien Klingestijn was zondagavond getuige van de ontvoering van de vijfjarige Deimante Zasytyte in de Maastrichtse wijk Malberg.

"We gingen net met de honden wandelen, toen we een verdachte auto zagen. Een grijze BMW of Mercedes met buitenlands kenteken, met een man achter het stuur. Hij stopte aan het einde van de straat, op een plek waar je niet mag staan. Een blonde vrouw kwam aanrennen met een kind op haar arm en stapte in. We dachten dat het kind misschien gevallen was, of iets in die trant. Totdat we in het volkstuinencomplex stemmen hoorden. Mensen die de naam riepen van het meisje. Toen beseften we: dit is foute boel."

Blauwdorp
Volgens buurtbewoners die net als de pleegmoeder een volkstuintje hebben in ‘de Vroonhof’ aan de Cijnsruwe in Malberg, woonde het meisje niet in de buurt, maar in Blauwdorp.

Eén van de veronderstellingen is dat de biologische moeder hen is gevolgd naar het volkstuinencomplex, waar het kind wel vaker speelde en haar kans schoon heeft gezien om het meisje mee te nemen.

Pleegbroer
Het pleeggezin van de vijfjarige Deimante maakt zich grote zorgen. "Het zou kunnen dat ze meegenomen wordt naar Litouwen, maar we weten dat de politie daar ook al is ingelicht", zegt pleegbroer Giel van Asten (19) in het AD. "Nog voor haar eerste verjaardag werd ze al bij ons gebracht."

De reden waarom het meisje uit huis werd geplaatst mag en wil hij niet vertellen. "Maar ze is met een reden bij ons geplaatst."

Bezoekregeling
De biologische moeder had een bezoekregeling met haar dochter en kwam meerdere keren per maand langs. Anderhalf uur per twee weken, zo schrijft de vrouw zelf in een bericht dat ze in december 2017 op Facebook zette.

Daaruit blijkt ook dat ze een Litouwse arbeidsmigrant is, die vijf jaar geleden naar Nederland kwam en met haar dochter wil terugkeren naar haar geboorteland.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →