Felle juridische strijd over hechtenis huisarts W.

Print
Felle juridische strijd over hechtenis huisarts W.

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Er woedt een felle juridische strijd over de vraag of de van moord verdachte Maastrichtse huisarts G.W. zijn proces in vrijheid mag afwachten.

De arts is eind april voor de tweede keer gearresteerd en ruim twee weken daarna ook weer vrijgelaten. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt wordt W. binnenkort echter opnieuw, voor de derde keer, opgepakt.

De 57-jarige huisarts werd op 20 februari voor het eerst aangehouden onder verdenking van moord op zijn schoonmoeder. Deze van oorsprong Duitse was 76 jaar en woonde sinds november 2015 in het particuliere verpleeghuis Martha Flora in Maastricht. Daar overleed ze op 29 juli 2016.

Medicijnen
(Oud-)personeel van de verpleeginstelling verklaarde later tegenover de recherche dat de schoonmoeder in de weken voor haar overlijden hoge doses medicijnen had gekregen die niet via de vaste apotheek waren geleverd. Die medicijnen waren voorgeschreven door huisarts W. die ook in het verpleeghuis werkte.

Volgens het Openbaar Ministerie is er sprake van moord, subsidiair het onthouden van de benodigde zorg dan wel mishandeling de dood ten gevolge hebbend. Justitie onderzoekt ook nog een tweede sterfgeval in Martha Flora. Huisarts W. en zijn advocaat hebben steeds verklaard dat ‘hij zich van geen kwaad bewust is en onschuldig is’.

Drie weken
Na zijn eerste arrestatie zat W. bijna drie weken vast, waarna de rechtbank in Maastricht geen gronden zag om hem nog langer achter de tralies te laten. Tegen dat besluit ging het Openbaar Ministerie in beroep bij het Gerechtshof in Den Bosch. Dat oordeelde op 20 april dat er inderdaad ‘zwaarwegende gronden’ waren om W. in gevangenschap te houden. Diezelfde middag werd W. weer opgepakt.

Opnieuw
Vervolgens diende W. met zijn advocaat een verzoek in om de hechtenis weer op te heffen. Begin mei kende de rechtbank in Maastricht dat verzoek weer toe, waardoor W. weer vrij man was. "En dáártegen gaan wij opnieuw in beroep", bevestigt OM-woordvoerder Gert Jan Bos.

"Niet vanwege vrees voor recidive of vluchtgevaar, maar het delict is dermate zwaar dat wij vinden dat W. in voorlopige hechtenis moet blijven”. Het Hof in Den Bosch zal zich een dezer dagen opnieuw over de zaak buigen. Advocaat Richard Wagemans onthoudt zich van commentaar. "Ik kan en mag helemaal niets zeggen”.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →