'Geld geen motief voor havenbranden’

Print
'Geld geen motief voor havenbranden’

De brand in de jachthaven van Wessem. Afbeelding: De Limburger/Stefan Koopmans

Wessem / Ohé en Laak / Merum - Financieel gewin kan voor directeur Henk V. nooit het motief zijn geweest voor de brandstichting in zijn jachthaven Comfortparc in Wessem. De brand in januari 2015 zou het bedrijf, zelfs als de verzekering de gedekte schade zou vergoeden, aantoonbaar veel geld gaan kosten.

Dat is de kern van de reactie van eigenaar Henk V. (59) uit Gastel van Comfortparc en zijn advocaten Marijn Zuketto en Paul Brouwers op de aanname dat  V. de uitlokker is van een of meerdere brandstichtingen in havens in Midden-Limburg eind 2014 en begin 2015.

Ohé en Laak
De 59-jarige Henk V. uit Gastel, Frank V. (51) uit Eindhoven en Mikal G. (35) uit Maastricht staan maandag en dinsdag terecht in de rechtbank in Roermond. Hun wordt alleen betrokkenheid bij de brand in de jachthaven van Ohé en Laak op 10 december 2014 verweten. Voor hun rol bij de branden in Roermond, Herten en Wessem heeft het Openbaar Ministerie (OM) te weinig bewijs.

Uitspraak
V.  en zijn medeverdachten blijven erbij dat ze ook met de brand in Ohé en Laak niets te maken hebben gehad. Zij horen dinsdag welke straffen het OM voor hen in petto heeft. Vrijspraak zal het zeker niet worden, zo lieten de officieren van justitie maandag al doorschemeren.

Uitlokker
Henk V. is  in hun visie de uitlokker van de havenbranden geweest om, voorafgaand aan de brand in zijn eigen jachthaven, de indruk te versterken dat een pyromaan aan het werk zou zijn. Hij zou verzekeringsgeld hebben willen innen. Die redenatie is volgens V. en zijn raadslieden ‘de wereld op z’n kop’.

Uitbreidingsplannen
Comfortparc had immers nog forse uitbreidingsplannen rond de jachthaven in Wessem. De afgebrande boten zouden in de toekomst als ‘showcases’ voor potentiële kopers gaan dienen. Om hun verhaal te onderbouwen, lieten de advocaten van V. (financiële) documenten, waaronder investeringsplannen en vergunningsaanvragen over Comfortparc aan het dossier toevoegen. De rechtbank besprak deze stukken vanwege de gevoelige bedrijfsinformatie maandag niet in het openbaar.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →