Dit is een Via Limburg artikel.

Een pakje kunst trekken uit de sigarettenautomaat

Print
Een pakje kunst trekken uit de sigarettenautomaat

Initiatiefneemster Luus Schreurs (links) vult samen met kunstenares/illustrator Amber Delahaye de ‘sigarettenpakjes’ met kunstwerkjes. Afbeelding: Paul Dolhain

Het is een landelijk project: Pakje Kunst. Men neme een lege sigarettenautomaat, 50 kunstenaars, een stapel identieke ‘sigarettenpakjes’ en twee 2 euromuntstukken en je hebt Pakje Kunst in een notendop. Komend weekend wordt de kunstautomaat geopend in de Brandweerkantine.

Ze zitten verstopt in een oude sigarettenautomaat. Kleine kunstwerkjes in identieke pakjes, waarop enkel de tekst Pakje Kunst staat. Vijftig kunstenaars uit de regio hebben kleine kunstwerkjes gemaakt en ze in de pakjes gestopt. Voor 4 euro kun je ze trekken. Niet wetend welk werkje je koopt.

“Het is een verrassing”, vertelt initiatiefneemster Luus Schreurs. “Dat maakt het zo leuk!” Ze maakt linosneden en stempels. Toen ze vorig jaar Pakje Kunst online ontdekte, was ze gelijk geïnteresseerd. “Het is een initiatief van Ronald Schrauwen, beeldend kunstenaar uit Tilburg. Hij haalde zijn inspiratie uit het Duitse ‘Kunstautomat’, een soortgelijk project”. Ze ging aan de slag om het project naar Maastricht te halen.
Ronald Schrauwen is zelf ook betrokken bij het project. “Hij bouwt de automaten om, zodat er euromunten in passen.” In Tilburg staan meerdere automaten, de kans dat dat in Maastricht gebeurt is echter klein. “Iedere regio krijgt één automaat.”

Museumnacht
In de Brandweerkantine heeft ook al eens een automaat gehangen. “Tijdens de museumnacht, dat was toen eenmalig.” De zaak aan de Capucijnenstraat had al een vintage automaat hangen. “Ze zijn dus al bekend met het apparaat, alleen kunnen ze er nu kunst uit trekken”, lacht Luus. De kunstenaars heeft de ze zelf benaderd. “Veelal via Instagram. Zie het als een mini expositie of als visitekaartje van het grote werk.”


Cadeau
De vijftig kunstenaars komen uit heel Zuid-Limburg. Allemaal hebben ze werkjes verstopt in de pakjes. Die variëren van beeldende kunst, foto’s, portretten tot kleine schilderijtjes. “Het is heel leuk om cadeau te geven, maar ook om jezelf mee te verrassen.” Op de website www.pakjekunst.com staan niet alleen alle steden, maar ook alle deelnemende kunstenaars vermeld.  Op de Facebookpagina van Pakje Kunst Maastricht vindt je meer informatie.

De opening is aanstaande zaterdag 19 mei om 12.00 uur in de Brandweerkantine aan de Capucijnenstraat 21.Heeft Schreurs nog een tip? “Neem 2 euromuntenstukken mee. De automaat wisselt niet.”

Praat ook mee over dit onderwerp

Geef ook jouw mening over dit onderwerpen stuur een mail naar de krant

> Neem een kijkje op onze Facebook-pagina