Venlo houdt komende jaren hand op de knip

Print
Venlo houdt komende jaren hand op de knip

Afbeelding: De Limburger

Venlo - Geen ruimte voor nieuwe leuke dingen. De Venlonaar zal er zeker twee en wellicht zelfs drie jaar mee moeten leven. De focus van de nieuwe coalitie ligt op weer financieel gezond worden.

De nieuwe Venlose coalitie ziet de komende twee tot drie jaar geen financiële ruimte voor nieuwe plannen. "Meevallers gaan naar het op peil brengen van de financiële reserves, tegenvallers worden binnen het eigen budget opgelost", zei aankomend wethouder Financiën Ad Roest (EENLokaal) bij de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord gisteren.

Focus
De focus van EENLokaal, PvdA, SP, GroenLinks en 50PLUS ligt op de bestrijding van armoede, leefbare wijken en het wegwerken van (zorg-)tekorten. De Venlose ­financiën moeten weer op orde komen. Wel nieuw: de manier waarop de stad gaat worden bestuurd. Een ‘nieuwe wind’ en ‘het moet anders’ waren termen die al tijdens de onderhandelingen te horen waren. "Maar dat betekent niet dat al vastgestelde plannen nu ook van tafel gaan. We gaan geen contracten opzeggen, afspraak is voor ons afspraak. Ook wanneer partijen eerder tegen die afspraken waren", legde politiek leider van EENLokaal en aankomend wethouder Zorg Frans Schatorjé bij de presentatie van het akkoord uit.

Wijkbezoek
Het verschil zit in het feit dat de nieuwe wethoudersploeg meer dan ooit de samenleving wil betrekken bij het stadsbestuur. "Wat we willen is duidelijk: leefbare wijken, aanpak van armoede en de zorg op orde. Over het hoe gaan we in gesprek met de burger en zoeken we de samenwerking met de oppositie", zegt Schatorjé. Dat betekent concreet dat reguliere bezoeken van wethouders in wijken en stadsdelen en gesprekken met bewoners weer terug op de agenda staan. Maar ook dat vanaf 28 mei het coalitieakkoord op verschillende plekken in de gemeente wordt gepresenteerd en uitgelegd, waarbij bewoners zelf input voor het stadsbestuur mogen geven.