Voor Baschti kwam op Den Hulster de hulp vanzelf

Print
Voor Baschti kwam op Den Hulster de hulp vanzelf

Baschti Frenken. Afbeelding: Le Giesen

Geloo - Baschti Frenken (18) uit Belfeld zit in een rolstoel. Hij heeft een spierziekte en kan nauwelijks schrijven. Hij heeft altijd hulp nodig. Op College Den Hulster kwam die vanzelf.

Hoewel de revalidatiearts meerdere keren zei dat Baschti naar een mytylschool moest vanwege zijn spierziekte, wilden hij en zijn ouders daar niks van weten. "Ik wilde een zo gewoon mogelijk leven op gewone scholen", vertelt hij, nu hij midden in zijn havo-examen zit. En dat is gelukt.

Geopereerd
Baschti - een Oostenrijkse naam – ging eerst naar school bij De Zuidstroom in Venlo. Daarna kwam hij terecht op Den Hulster. "Ik voelde me meteen thuis daar. Ik legde elk jaar aan mijn nieuwe klas uit wat ik had en de klasgenoten kwamen me meteen helpen. Leraren ook trouwens", vertelt Baschti enthousiast. "Docenten stuurden me bijvoorbeeld de powerpoints van de lessen, omdat ik door mijn spierziekte niet snel kan schrijven. Ik mocht proefwerken digitaal maken en kreeg altijd extra tijd. Soms dicteerde ik een samenvatting en schreef mijn moeder het op. Ik en de rest van mijn klas, we hoefden nooit van lokaal te wisselen want dat zou voor mij te lang duren. Dus kwamen de docenten naar onze klas. In de derde werd ik geopereerd aan mijn rug en lag ik een tijdje in het ziekenhuis. Toen regelde de school dat ik een cameraatje kreeg waarmee ik met de docenten kon communiceren. Later had ik dat thuis ook. Zo kon ik toch ‘bij’ blijven."

Michiel de Ruyter
"Geschiedenis vond ik altijd wel een leuk vak, maar door meneer Gijsbers vind ik het écht leuk. Die kan goed vertellen en mooie powerpoints maken. Toen ik de film van Michiel de Ruyter zag, vroeg ik nog: waarom krijgen we dat niet in de geschiedenisles? Omdat het niet tot de examenstof behoort, kreeg ik te horen. Nou, toen ben ik er zelf maar in gedoken. Dat vind ik leuk om te doen. Mijn moeder zegt wel eens: ‘Leg dat geschiedenisboek eens weg, je moet nog meer vakken leren’. Ik vind het gewoon leuk om dat allemaal te weten. Ik sta nu een negen gemiddeld en hoop dat ik die kan vasthouden. Ik ga hierna ook naar de Fontys lerarenopleiding in Sittard om geschiedenis te studeren. En Den Hulster heeft al toegezegd dat ik daar mag stage lopen", zegt hij met een grote lach.

Moeder Marly, die vijf jaar lang dagelijks met Baschti heen en weer pendelde, heeft alleen maar lof voor de school. "Er werken zo’n betrokken mensen bij Den Hulster. Baschti kon bij iedereen terecht."