Kabinet vreest spionage en doet Russische antivirussoftware in de ban

Print
Kabinet vreest spionage en doet Russische antivirussoftware in de ban

Afbeelding: Istock

Antivirussoftware van het Russische bedrijf Kaspersky Lab wordt door het kabinet in de ban gedaan. Het zal bij de Rijksoverheid worden uitgefaseerd, meldt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Het gaat om een voorzorgsmaatregel. Er is kans dat de antivirussoftware wordt gebruikt voor spionage door de Russen. Er zijn nog geen concrete gevallen van misbruik bekend, maar 'dit kan niet worden uitgesloten', aldus de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.

"De Russische Federatie heeft een actief offensief cyberprogramma dat onder meer is gericht op Nederland en Nederlandse belangen", schrijft de minister.

Dreigingen
'Het zorgelijke beeld op het terrein van digitale dreigingen' heeft er volgens Grapperhaus toe geleid dat er 'aangescherpte afwegingen' zijn genomen.

De combinatie van de software en 'de Russische wetgeving en offensieve cybercapaciteiten' zouden de doorslag hebben gegeven.

Ondernemingen
Bedrijven met vitale diensten (bijvoorbeeld op het gebied energienetwerken) en ondernemingen die nauw samenwerken met Defensie worden geadviseerd ook geen gebruik meer te maken van de antivirussoftware van Kaspersky Lab.

Andere producten en diensten van het bedrijf blijft de overheid gewoon gebruiken.

Waarschuwingen
Antivirussoftware kan worden gebruikt voor spionage en sabotage. De Russische wetgeving vereist dat Russische bedrijven zoals Kaspersky Lab de inlichtingendiensten van het land moeten helpen als zij daar om vragen.

De Nederlandse inlichtingendiensten waarschuwen al jaren dat Rusland hier zeer actief is met digitale spionage.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →