Sportkoepel: meldplicht seksuele intimidatie

Print
Sportkoepel: meldplicht seksuele intimidatie

Afbeelding: ANP

NOC*NSF maakt haast met de aanpak van seksuele intimidatie en misbruik in de sport. Op de Algemene Vergadering voerde de sportkoepel een meldplicht voor clubbesturen voor seksuele intimidatie in.

Voorzitter André Bolhuis beloofde alle noodzakelijke stappen te nemen om het probleem verder aan te pakken.

"We hebben geen uitgebreid onderzoek gedaan om het rapport in de onderste la te laten verdwijnen", zei hij, duidend op eerdere bevindingen van de commissie-De Vries.

Meldplicht
"Slachtoffers moeten weten dat we alles doen om ze te helpen. Er is ongelooflijk veel leed aangericht." Bolhuis ziet als volgende stappen onder meer de meldplicht uit te breiden tot het gehele sportkader. Het budget om het probleem effectief te bestrijden werd verdubbeld, van 310.000 euro tot 610.000 euro.

Actiever
De commissie-De Vries concludeerde eerder dat 12 procent van de sportbeoefenaars te maken heeft gehad met seksuele intimidatie. "Er is een wereld van leed", zegt Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF.

"De commissie-De Vries heeft gezegd dat we met z’n allen niet voldoende hebben gedaan. Daarom moeten we veel actiever zijn. Het is de hoogste tijd dat de sportwereld een helder signaal afgeeft. Dit wordt niet getolereerd."

De commissie-De Vries presenteerde zijn bevindingen en aanbevelingen in december. NOC*NSF stelde meteen een plan van aanpak op om te aanbevelingen over te nemen. De commissie deed onderzoek op verzoek van de sportkoepel.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →